דווקא בחג שמזוהה יותר מכל עם שמן, זה הזמן לעצור רגע ולעשות סדר: להבין אילו שמנים מתאימים לבישול יומיומי, אילו רצוי לצמצם, ואילו מיתוסים הגיע הזמן להשאיר מאחור.
שמנים ושומנים: ההבדל האמיתי (והפשוט)
כדי להתחיל לעשות סדר, חשוב להבין ששמנים ושומנים שייכים לאותה משפחה – ליפידים, כלומר מולקולות שומן מסוגים שונים. ההבדל ביניהם אינו תמיד חד־משמעי, ולעיתים הוא יותר פרקטי מאשר כימי.
שמן הוא שומן שנשאר נוזלי בטמפרטורת החדר, לרוב ממקור צמחי – כמו שמן זית, קנולה, חמניות, אבוקדו ואגוזים. הסיבה לנוזליות היא הרכב של חומצות שומן בלתי־רוויות, שהמבנה שלהן גמיש יותר.
שומן, לעומת זאת, נוטה להיות מוצק בטמפרטורת החדר ומכיל שיעור גבוה יותר של חומצות שומן רוויות. לקבוצה הזו משתייכים חמאה, שמנת, גבינות שמנות ושומן מן החי. גם שמן קוקוס ושמן דקל, למרות מקורם הצמחי, מתנהגים מבחינה תזונתית יותר כמו שומן רווי.
אז מה באמת הופך שמן ל“בריא”?
ורוניקה מייזלר, דיאטנית קלינית בשיטת NLP ויועצת לחברת הרבלייף, מציעה לבחון שמנים דרך שלושה פרמטרים מרכזיים:
ניפוץ מיתוסים: הגיע הזמן לעשות סדר
אז מה כן כדאי להחזיק בבית?
שמנים יכולים להמשיך להיות סמל לשפע ובריאות – כל עוד משתמשים בהם בחוכמה. לכל שמן ייעוד אחר, והבחירה הנכונה עושה את ההבדל.