רב-אומן ופעלולן של בריסטולים ומצגות, שהיה פעם "מר ביטחון", הפך למר כישלון וחידלון | אבי בניהו

האם הקוד "ישראל תעשה הכל כדי להחזיר אתכם" נקבר בקבינט? מי שמקבל את מבוקשו הוא שיודע להתנחל בבלוטות החרדה של נתניהו; הניסיון להפיל את צה"ל "ולבנותו מחדש" מחריד; תיקון עוול חלקי ויום הולדת לישראלי היפה

אבי בניהו צילום: לירן שטרית
מיצג מחאה מחוץ לכנסת
מיצג מחאה מחוץ לכנסת | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
6
גלריה

1

כבר שבוע ימים שאני מתקשה לנשום, נע באי-נוחות, מוטרד, מתהפך על יצועי ולא יודע מנוח. אני חושב כל העת על איזה צוות מטוס קרב שנשלח הלילה למשימת צילום בעומק שטח האויב, בעומק איראן, או במקום אחר במזרח התיכון.

שם, אני יודע שבחדר התדריכים או בדיר תת-קרקעי (דת"ק), רגע לפני ההמראה, פוגשות העיניים של מפקד הטייסת את עיניהם של אנשי הצוות המבצע. לא מוחלפות מילים, רק מבט עמוק וטפיחה על השכם. המסר הוא "כן, אני יודע שייתכן שתופלו או תנטשו. אנחנו ומדינת ישראל נעשה הכל כדי לחלץ אתכם, נסכן אנשים, ואם ניכשל - נשלם כל מחיר להשיב אתכם הביתה". אין משפט כזה, זהו קוד.

אני חושב כל השבוע על איזה צוות של יחידה מיוחדת שיוצא בלילה הרחק מכאן. הלוחמים, בדרך כלל צעירים בני 22-28, יתבוננו במפקדם והוא בהם, והעיניים ישדרו את הקוד "ישראל תעשה הכל", שהפך לחלק מהאתוס הישראלי, מרוח צה"ל ומהחוזה בין מדינה למגיניה.

בנימין נתניהו
בנימין נתניהו | צילום: Abir Sultan/Pool via REUTERS

אני מוטרד מסיבוב הפרסה החד והמהיר שעשה נתניהו מ"פסע מהניצחון המוחלט" ל"איום קיומי על ישראל". הדבר מבטא בעיניי את התייחסותו לאזרחי מדינת ישראל כאל חסרי אונה ורפי שכל.

צפיתי השבוע במסיבת העיתונאים שלו. ראיתי רב-אומן ופעלולן של טושים, בריסטולים ומצגות, שהיה פעם "מר ביטחון" והפך למר כישלון וחידלון, שמספר מעשיות, לא דובר אמת, זורה חול בעיני הציבור. הוא לא הציג אסטרטגיה, לא מפת דרכים, לא יעדים ברורים, לא שיתופי פעולה אזוריים – רק מוץ, תבן וחול בעיניים עם הצעת נישואים לציר פילדלפי. במשפט אחד: "סיפורי עלי ביבי".

2

את בלוטות החרדה של נתניהו ואת יכולתם של פוליטיקאים מוכשרים לזהות אותן ואת הרגע הנכון להתנחל עליהן ולהשיג את מבוקשם – זיהיתי כבר מזמן.

בנימין נתניהו ואריאל שרון, 2003
בנימין נתניהו ואריאל שרון, 2003 | צילום: פלאש 90
בנימין נתניהו ונפתלי בנט
בנימין נתניהו ונפתלי בנט | צילום: מרק ישראל סלם

ובאמצע אנחנו - עם אופק רב-שנתי של דם, יזע ודמעות. אם לא יימצא המוצא לשבירת המצב הכאוטי הזה, מובטח לנו הרבה מהם. צר לי, אין לי חדשות טובות, לפחות עד שנצליח להתנחל בעצמנו על בלוטות החרדה הללו של נתניהו.

3

בן שיחי, קצין בכיר במטה הכללי שאינו קשור ישירות למחדל ה-7 באוקטובר, היה ישיר וגלוי: "אנחנו מזהים כוונה ותהליך ברור של הקרסת הצבא, כדי לבנותו מחדש בצלמו ובדמותו של הימין. אנחנו מזהים את זה משרים בסביבת נתניהו שמדברים באופן גלוי, אנחנו מזהים את זה בדיונים ובאמירות בכלי תקשורת שמזוהים עם נתניהו והימין, וכמובן ברשתות החברתיות".

"התהליך והכוונה ברורים. הטלת האשם באופן בלעדי על הדרג הצבאי, זריעת אי-אמון בין לוחמים ומפקדים זוטרים לבין הפיקוד העליון במקשה אחת. אנחנו עוקבים אחר הרשתות, אחר הגרפיטי, אחר ה'דיונים' היזומים וה'סמינרים' של מפקדי מילואים שמגנים את הפיקוד הבכיר. התהליך ברור ומסוכן, הם מנסים לייצר מצג של צבא רופס שלא רוצה לנצח, ומתעלמים מהעובדה שהצבא כפוף למרותו של הדרג המדיני שמנחה אותו מה, איפה ואיך לעשות". כך, בגדול, בן שיחי המוטרד מאוד, ובצדק.

הרצי הלוי
הרצי הלוי | צילום: דובר צהל

מי שחושב שיפרק את צה"ל ויבנה אותו מחדש עם מפקדים בכירים מ"מחנהו", נוטל על עצמו סיכון גדול מאוד, כי אין לנו צבא רזרבי. מי שחושב שאחרי הקרסת המשטרה והקרסת מערכים שלמים בשירות הציבורי הגיעה העת "לטפל" בצה"ל – מסכן את פוליסת הביטוח שלנו.

כשהרמטכ"ל יצדיע לדגל ויפרוש, ילכו אחריו בכירים נוספים שכשלו ב-7 באוקטובר. אחד מהמיועדים למימוש האחריות ולפרישה התבטא לאחרונה ואמר: "אני יודע שבמקום שבו אנו עומדים לא יצמח תחתינו דשא, והצבא זקוק לרענון". אני אוהב ומעריך את רא"ל הרצי הלוי, וסבור שטוב שדווקא הוא ניהל את המערכה הצבאית בתנאים קשים, אבל עליו לפנות את מקומו בהקדם ולאפשר למחליפו לרענן שורות, לתקן ליקויים ולהוביל את צה"ל מול האתגרים הענקיים שעוד צפויים לו. הבעיה היא שאנשי הצבא לא יזדקקו לעזרה בפינוי מקומם. הפוליטיקאים כן, וגם זה יהיה תפקידנו.

4

אני מכיר את שטרן שנים ולא האמנתי לסיפורים הללו, אבל לתקשורת יש כוח רב משל עצמה, בטח ובטח בסיפורים מהסוג הזה (לרוב בצדק רב). נראה היה לי שמדינת ישראל והסוכנות היהודית איבדו את האפשרות ששטרן, ציוני גדול, שהטביע חותם גם בצה"ל, גם כמחנך וגם כמייסד יישוב בגליל – ישמש כיו"ר הסוכנות היהודית.

אלעזר שטרן
אלעזר שטרן | צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

השבוע זכה שטרן במשפט דיבה שניהל נגד ערוץ 13 ו"הצינור", והשופטת פסקה לטובתו פיצוי חריג של 400 אלף שקל. הכסף לא מנחם ולא מפצה, אבל התחושה שיש פסיקה וצדק חשובה בפני עצמה. באופן אישי, אני מקווה שמדינת ישראל תמצא את הדרך להתברך בכישוריו של האיש הזה.

5

במסיבת יום ההולדת בירכתי את חסן ואמרתי שההתנהגות האזרחית של האוכלוסייה הערבית בתקופת המלחמה ובתוך קושי לאומי מורכב - ראויה לכל שבח ועומדת יפה בפני אתגרים וניסיונות התססה מכל הכיוונים. אמרתי גם שהסיטואציה הזאת מייצרת גשר לחיים אחרים וטובים יותר בין יהודים לערבים בישראל, ושחסן דבאח מבחינתי הוא אחד מעמודי הגשר שנבנה כאן. הוא ושכמותו. שנהיה טובים וראויים. שבת שלום.

תגיות:
אבי בניהו
/
אלעזר שטרן
/
אריאל שרון
/
הרצי הלוי
/
נתניהו
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף