מיכל דליות מייעצת: כיצד מסייעים לנכד כשהוא מתקשה בקריאה?

מה עושים כשהנכד מתקשה בקריאה, ואיך גורמים לבנות להיפרד מחיתולי הטטרה שהן הולכות לישון איתם? 

מיכל דליות צילום: מעריב אונליין
סבתא ונכד. אילוסטרציה
סבתא ונכד. אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק

“לפי מה שאת מתארת יש פה נער מתבגר בן 11 וחצי חכם ברמות. את חושבת שיש אופציה שהוא ישב לקרוא בשעות הפנאי שלו? את באמת יכולה לדמיין מצב שאמא שלו אומרת לו ‘עכשיו תשב, ואני אשב פה ממש לידך, ואתה תקרא רבע שעה’. את רואה בדמיונך שזה יקרה? סבתא, לדעתי את רואה שחורות, את מפחדת משום דבר".

"בואי נתייחס לחלק הראשון של השאלה שלך - הילד מצטיין, הוא ילד מעולה, אז אי אפשר להצליח בלי להיות מצטיין גם בקריאה? ברור שיש לו קושי, אולי הוא דיסגרפי, אולי דיסלקט, אבל זה לא צריך להיות משנה לך בכלל. במקום להתאמץ לשפר אותו פשוט תקבלי אותו ללא תנאי, ואל תנסי לשנות אותו או להעיר לו כל הזמן".

"אני מבינה שאת דואגת, אבל יש לו הורים והתפקיד שלהם הוא לדאוג לו, לבדוק את הנושא, לבצע אבחון ולעשות הכל בכדי לחזק אותו בלימודים ובחיים בכלל. תני להורים שלו לדאוג לו ולעבור איתו את הדרך הזו. את יודעת שיש אנשים שגם בגיל 30 כותבים בשגיאות כתיב? יש היום ילדים עם כתב יד בלתי קריא. הם כותבים ולא יודעים בעצם מה הם כותבים".

"בכלל, אם נסתכל בראייה רחבה יותר נראה שיש פחות ופחות כותבים בעולם הזה - היום אנשים מקלידים, מקליטים, ה־AI עושה לנו הרבה פעמים את העבודה, ויש גם שימוש בצ’אט GPT שכותב דברים ואנחנו מעתיקים. יש שינויים רבים סביב הנושא הזה. בשורה התחתונה, להורים יש הרבה מה לעשות בנושא, אבל את צריכה להיות שם בשביל הילד ולראות את נקודות האור בסיפור הזה".

"זה קצת מזכיר לי מציצת אצבע. אני זוכרת את עצמי בתור ילדה שהייתה מוצצת אצבע, לא שמה לב ומכניסה את האצבע לפה. גם בתיכון זה היה קורה לי לפעמים, והמורה למתמטיקה היה מתקרב אליי בין השולחנות והספסלים, ומושך לי את האצבע מהפה. כל הרעיון הזה של חיתולי הטטרה זה משהו שמשרת את הצורך של הילדות שלך, ועוזר להן להירגע".

"אני רוצה שתשימי לב לעובדה שהן נמצאות עם חיתולי הבד האלה רק כשהן בבית שלך או של אבא שלהן. הן מעבירות ימים שלמים בבית הספר, גם כשהן צריכות להירגע שם, ולא מסתובבות איתם. רק בבית כשהן צריכות את תחושת הרוגע והשלווה הן נתמכות בהם. לדעתי זה אומר שאפשר להניח להרגל שלהן".

"זכרי, אם במהלך יום שלם הן יכולות להסתובב בלי זה, ורק בערב הן הולכות לישון מחובקות עם זה - אין לשימוש בהם שום השפעה מכרעת על חייהן. הרי באותה נשימה זו הייתה יכולה להיות בובה או כרית עם שתי אוזניים. בסופו של דבר זו תלות, תלות שהן שתיהן יכולות מאוד בקלות להתגבר עליה, ואני חושבת שעוד שלוש־ארבע שנים הן שתיהן ייפרדו מהתלות הזו לבדן בלי שום התערבות. כרגע זה משרת אותן, ולדעתי אין שום סיבה למנוע מהן את זה".

תגיות:
מיכל דליות
/
הדרכת הורים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף