המועצה לזכויות האדם שיושבת בג'נבה נחשבת, מוערכת ומכונה במסדרונות מרכז האו"ם בניו יורק כ"בן חורג" של הארגון העולמי. בניו יורק לא אוהבים את המועצה ובשיחות עם שגרירים ודיפלומטים בכירים הם לועגים למוסד בג'נבה ומתייחסים להחלטותיו בביטול מוצהר.

עובדה, שאיננה מפחיתה ואיננה ממעיטה מהתוכן שפרסמה על תוצאות "חקירתה" את המלחמה שמאשימה את ישראל בפשעים נגד האנושות. לפני ימים אחדים, שיגרה רוסיה טילים על קייב שגרמו למותם של 11 אזרחים. נו, מה קרה? לפני שבועות אחדים הודיעה המועצה בג'נבה על מינויו של שגריר איראן, עלי בחרני, כיושב ראש הפורום החברתי של המועצה.

בשנה שעברה הוצאו להורג בתליה באיראן 130 בני אדם, כולל עשרות נשים. נו, אז מה? מזכ"ל האו"ם בעבר, קופי אנאן, ידוע היה בזמנו ביחסו הביקורתי הקשה נגד המוסד האו"מי בג'נבה. קופי אנאן הוא זה ששינה רשמית את תוארה מועדה לזכויות אדם למועצה לזכויות אדם. שינוי שם שלא שינה את מעמדה, תדמיתה המגוחכים, המגחיכים של המועצה במרכז האו"ם בניו יורק ובבירות מעצמות המערב.

ארה"ב פרשה מהמועצה ב- 2018 והנשיא לשעבר ג'ו ביידן חזר וצירף את ארה"ב למועצה. לפי דיווחים שפורסמו באחרונה, הנשיא דונלד טראמפ שוקל להודיע על פרישת ארה"ב מהמועצה. במועצה בג'נבה מיוצגים 47 ארצות. חלק לא מבוטל מהן ארצות שהמונח זכויות אדם לא נכלל בשפתן, לא ידוע בכלל ואין זכר לקיומו. אלו הן ארצות שבנוכחותן בדיונים בג'נבה (המועצה מתכנסת רשמית שלוש פעמים בשנה)  מדינת ישראל ספגה למעלה מ-50 החלטות גינוי.

כינוס של מועצת זכויות האדם של האו''ם (צילום: רויטרס)
כינוס של מועצת זכויות האדם של האו''ם (צילום: רויטרס)

רוסיה לא גונתה רשמית על פלישתה לאוקראינה, סודן לא ננזפה על טבח של אזרחים שבוצע לא כבר. טורקיה לא מוזכרת בכלל לגנאי  על מבצעים צבאיים שהיא מקיימת נגד מורדים כורדים, שבהם נהרגים מאות כורדים. המועצה החליטה להקים ועדת חקירה שתחקור את הטבח שהשלטון החדש בסוריה ביצע נגד העילווים, שלפי דו'ח מהאו'ם למעלה מ-700 נהרגו בו. 

ההחלטה נגד ישראל איננה אנטישמית. לא רק. היא חושפת טמטום, אטימות, רוע לב ובורות. אם נכון הדיווח ששר החוץ גדעון סער החליט לפרוש מהמועצה בג'נבה. זה צעד נבון והכרחי.