ההחלטה הגורלית של ביידן: עסקה או הסלמה

הקפיצה המשמעותית במאמצים לעסקה להחזרת החטופים והחטופות ניכרת לעין ואיתה בחדרי חדרים ההשלכות של הפסקת אש ממושכת בעזה או כישלון אפשרי שיוביל למבצע רחב ברפיח והסלמה מול חיזבאללה

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונלייןמעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
ג'ו ביידן
ג'ו ביידן | צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein
2
גלריה

בימים האחרונים ניכרת קפיצת מדרגה במאמצים ובלחצים מצד הנשיא ביידן בניסיון לקדם מהלכים שיובילו להקלת המצוקות ההומניטאריות בעזה ולגיבוש עסקה להחזרת החטופים והחטופות. הדבר בא לידי ביטוי באזהרות החריפות והחריגות, כי אם לא יחול שינוי בהתנהלות הישראלית, הממשל יתקשה להמשיך ולתמוך בישראל (אם כי ללא פירוט במה מדובר והאם תהיה השפעה גם על הסיוע הצבאי), כמו גם בהמשך המעורבות הפעילה של ראש ה-CIA ברנס במגעים בקהיר. יתרה מכך, בשיחה האחרונה שקיימו ביידן ונתניהו, הנשיא דחק בראש הממשלה להסמיך את צוות המשא ומתן הישראלי לסכם עסקה ללא דיחוי. העובדה שהבית הלבן בעצמו פרסם את ההודעה יש בה כדי לרמוז על התסכול של ביידן מדרך ניהול המו"מ מצד נתניהו ועל הציפייה כי הוא יתגמש בעמדותיו.

החתירה של הנשיא ביידן לעסקה מושפעת משילוב של שיקולים אסטרטגיים, פוליטיים והומניטאריים. סביר, כי הממשל מודע לכך שהלחצים על ישראל להגדיל את הסיוע ההומניטארי עלולים לשחק לידי חמאס ולהוביל להקשחת עמדתו במו"מ. ברם, נראה כי להערכת הממשל, במציאות הנוכחית וערב סיום חודש הרמדאן, המלחמה הגיעה לצומת הכרעה, כאשר על כפות המאזניים - גיבוש עסקה למול הידרדרות להסלמה. זאת, באופן שלתפיסתו, לא מותיר לו ברירות רבות מדי ומחייב אותו לאמץ גישה אקטיבית יותר כדי לנסות ולהוביל לשינוי ולחלץ את המו"מ מהמבוי הסתום אליו נקלע בחודשים האחרונים.

חיזבאללה
חיזבאללה | צילום: REUTERS/Alaa Al-Marjani
תגיות:
חיזבאללה
/
ג'ו ביידן
/
סעודיה
/
קהיר
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף