בשבעה באוקטובר 2023 אמור היה להיות משודר בטלוויזיה ריאיון עם ראש מערך הטכנולוגיות בשב"כ היוצא, ששי אליה (ריאיון ששודר כמה חודשים מאוחר יותר). נאמר בו ששב"כ מזהה כל תזוזה בעזה ושהארגון בטוח שהשליטה המודיעינית שלו שם קרובה למושלמת. מה קרה באותו היום כולנו יודעים.
מהריאיון הזה למדנו ששב"כ סמך על מערכות טכנולוגיות על חשבון עבודת המודיעין הקלאסית שאפיינה אותו, ושהכלל הראשון במודיעין – לגלות ספקנות – הופר במתן האישור לריאיון. כמו כן, ארגון מודיעין כשב"כ, שפועל בחשאי, אמור לשמור על סודותיו מכל משמר ולהשאיר את אויביו בערפל.
סיפור זה מבטא את מה שקרה לשב"כ בשנים האחרונות ומסביר מדוע המחליף של ראש השב"כ שכשל, רונן בר, חייב להיות אדם בעל ניסיון עשיר בעבודת המודיעין, בדגש על התחום הערבי, ולא גנרל ששֹשֹ אלי קרב. זאת, כדי לבצע שידוד מערכות ולהחזיר לארגון את היכולות שאבדו לו.
מתקרבת ההחלטה של ראש הממשלה על החלפת (או פיטורי) ראש השב"כ. ראש השב"כ אינו מתפטר ביוזמתו אף שמיד לאחר פרוץ המלחמה לקח אחריות על מחדל 7 באוקטובר. לפי הדלפות שונות, הוא חושש ממינוי של אדם לא מתאים לתפקיד, כמחליפו, והוא שומר לכאורה על הארגון מפני מהלך שעלול לפגוע בו.
מקובל לייחס לראש השב"כ אחריות, אומנם לא בלעדית, לאי־מתן ההתרעה למתקפת 7 באוקטובר. אולם התבררו עובדות חדשות, שמעצימות את הכישלון בהיעדר מודיעין איכותי על חמאס, יכולותיו וכוונותיו. הדברים עלו ממסמכי חמאס שנמצאו בזמן המלחמה. חמאס ידע על הקונספציה שהתקבעה בישראל, שלפיה “חמאס מורתע", ופעל לחזקה בקרב מקבלי ההחלטות וגם בקרב הציבור בישראל. במקביל, הוא פעל לקידום תוכניות לתקיפה מסיבית של יישובי העוטף ומעבר להם. מתברר שלא רק ששב"כ טעה בהבנת הסימנים המעידים בליל התקיפה, ולכן לא התריע קונקרטית על מתקפת הפתע, אלא הוא גם לא הכיר את תוכניות חמאס ליום המתקפה.
בשנים האחרונות, ללא חשיבה אסטרטגית מעמיקה ובהתעלמות מדעות של רבים מבכירי הארגון, ניתנה בשב"כ עדיפות עליונה למודיעין הטכנולוגי, שהפך לחזות הכל. המודיעין האנושי נדחק לעדיפות משנית. ההיסמכות חסרת הפרופורציות על הטכנולוגיה נתנה לארגון ולבכיריו ביטחון מופרז בכך שחמאס אינו מסוגל להפתיע.
גם קונספציה זו (בנוסף ל"חמאס מורתע") קרסה ב־7 באוקטובר. מדובר בהערכה חסרת בסיס, מתנשאת ורחוקה מתוצרים של עבודת המודיעין. חשוב שראש השב"כ הנוכחי יממש את אחריותו וילך הביתה. חשוב כי מחליפו יהיה איש מודיעין מצוין, מתוך שב"כ או מארגון מודיעיני אחר, ולא איש צבא בכיר שיעברו שנים עד שיבין את עבודת השב"כ.
הכותב הוא עמית מחקר במרכז לחקר הביטחון הלאומי באוניברסיטת חיפה, לשעבר בכיר בשב"כ