כמשפטן וכמי ששלטון החוק יקר לליבו, אני מוטרד מסדרת הפעולות שנקטה הממשלה בשבוע האחרון, ובראשן תחילת הליך לפיטורי היועצת המשפטית לממשלה, פיטורי ראש השב”כ והתיקון של חוק יסוד השפיטה. עם זאת, באופן יחסי מדובר בדאגה מתונה.
אני משוכנע שפיטורי היועצת המשפטית לממשלה לא יתממשו. גם פיטוריו של ראש השב”כ, אם אכן יתרחשו, כנראה יוסדרו לבסוף בהסכמה. התיקון המוצע לדרך מינוי השופטים אינו מוצלח. הוא מחזק מדי את ההיבט הפוליטי של בחירת השופטים, אך רחוק מלאיים על הדמוקרטיה, ובכל מקרה, תחולתו אינה מיידית.
אבל הדבר שהכי העציב והדאיג אותי בשבוע האחרון לא היה משפטי. העצב שלי נובע ממקום אחר לגמרי. דווקא בגלל שהרגע הזה כה טעון, דווקא משום שהציבור כולו נמצא בלב מחלוקת עזה סביב שאלות של חיים ומוות, של שבי וחירות, של לחימה או הפסקתה – מצופה היה מהנהגה ממלכתית להבין את הרגישות, לנהוג באיפוק, לשדר איחוד ולא פילוג.
אני עצמי סבור שהיה נכון ללכת לעסקה לשחרור כל החטופים, גם במחיר של הפסקת הלחימה והותרת חמאס בעזה. זו לא עמדה פשוטה. ברור שחמאס לא יסכים לעסקה בלי לקבל ערבויות לכך שהמלחמה לא תחודש. וברור גם שהוא ישוב ויתחמש, וישראל תמצא עצמה שוב בסכנה. ובכל זאת, מתוך סולידריות, מתוך מחויבות לאומית ומוסרית – אני חושב שהיה עלינו ללכת על עסקה כוללת.
אבל אינני רואה את העמדה ההפוכה כבלתי לגיטימית. יש לה טיעונים חזקים, והיא מייצגת דאגה אמיתית לעתיד ביטחונה של ישראל. דווקא משום כך, בשעה שהממשלה בוחרת לחזור ללחימה היא צריכה לפנות גם אל הצד הכואב, אל אלה שחושבים אחרת, ולשדר להם: אנחנו שומעים אתכם. לא מתוך הסכמה, אלא מתוך מחויבות עמוקה לאחדות הישראלית.
ואז, ברגע הזה ממש, באים הפיטורים. לא מתוך נימוק ביטחוני בהול, לא כדי לשרת אינטרס מיידי ברור, אלא כמהלך שנראה – ויהיה נכון או לא – כמשדר מסר פוליטי, מפלג, צורם. פיטורים כאלה אינם בלתי חוקיים בהכרח, אבל הם מעידים על אובדן רגישות, על היעדר מאמץ לאחות ולקרב.
בימים שבהם כולנו מבולבלים, פצועים רגשית, חרדים לעתיד – מה שדרוש לנו הוא הנהגה שמרגיעה, שמכילה, שמכירה בכאב גם כשאינה מאמצת אותו. פיטורי ראש השב”כ בעת הזו עושים את ההפך: הם מעמיקים את הפער, מחריפים את התחושה שהמדינה שייכת רק לצד אחד של המפה. לא בגלל סעיף זה או אחר בחוק, אלא בגלל מה שהרוח הלאומית שלנו זקוקה לו, הרגשתי עצב אמיתי. לא על החוק, אלא על הרוח.
הכותב עומד בראש מרכז מנומדין בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר־אילן