מאז תחילת העימות הגלוי עם איראן, שדה הקרב המרכזי התקבע שוב בזירה הקינטית – טילים מתפוצצים, יירוטי הגנה אווירית, שיירות מטוסים ומטרות על הקרקע. אבל יש חזית אחת שנותרה שקטה מדי, ושדווקא בה לישראל יש יתרון מובהק, כמעט בלעדי: הסייבר, הזירה הקיברנטית.
האיראנים, כבר מעל לעשור, אינם מסתירים את כוונותיהם בזירה הזאת. התקיפה על מתקני המים בעיצומה של מגיפת הקורונה באפריל 2020 הייתה רגע מכונן – נקודת תפנית שהבהירה שגם התשתיות הכי בסיסיות, כמים וביוב, עלולות להפוך ליעד למתקפת סייבר. מאז (ועוד קודם לכן), ישראל נערכה היטב. מערכי הגנה הוקמו, תשתיות חוסנו, שיתופי פעולה עם המגזר הפרטי התרחבו. התוצאה ברורה: גם בימים שבהם המרחב הפיזי תחת אש, המערכות הקריטיות במשק ממשיכות לפעול ללא פגיעה מכיוון הסייבר. זהו הישג לא מבוטל.
אבל למדנו גם הפעם שההגנה הטובה ביותר היא ההתקפה. בתחום הזה לישראל יש עליונות, אלא שכדי לממש אותה, נדרשת הפעלה. כי אם עד לפני עשרה ימים התמודדנו מול אויבים א־סימטריים כארגוני טרור, מאז יש מולנו יריב סימטרי – מדינה עם מערכות שלטוניות. הסייבר מאפשר לישראל לשתק, לבלבל ולערער בלי לעלות על מטוס, בלי לבזבז תחמושת, בלי לסכן את חיי אנשינו. הוא מאפשר לנו לתקוף את סמלי השלטון, את נקודות התורפה, את המקומות שבהם גרימת הכאב אינה מחייבת פיצוץ, אלא רק השבתה. במציאות שבה כל טיל עולה מאות אלפי דולרים, התקפת סייבר ממוקדת, מדויקת ומשבשת יכולה להיות אפקטיבית יותר וכלכלית הרבה יותר.
יש ממד נוסף שפחות מדובר: הלחימה על התודעה. האיראנים מזמן הבינו שהדרך לערעור יציבות אינה חייבת לעבור דרך פגיעות פיזיות. מספיק זרם קבוע של דיסאינפורמציה, חדירה לקבוצות אזרחיות, איסוף מודיעין דרך רשתות חברתיות או הפצת שמועות כזב כדי ליצור בהלה, בלבול ואובדן שליטה. אנחנו מזהים את זה, מתריעים, עוקבים – אבל עדיין לא פועלים מספיק באותו מטבע. יש לישראל הכלים. חסרה ההחלטה למנף את העוצמה הזו.
זה הזמן לפרוץ קדימה. היערכות הסייבר ההתקפי של ישראל חזקה, מתוחכמת ויעילה – אנחנו אחת משתי המעצמות המובילות בתחום בעולם (השנייה היא ארצות הברית). על הסייבר ההתקפי להיראות, להישמע ולהשפיע. החיבור בין הפעולה הקינטית – תקיפות, הפצצות, מבצעים על הקרקע – ובין הפעולה הקיברנטית הוא זה שיכול לייצר שינוי מהותי.
באמצעות הסייבר, אפשר לגרום למשטר שלם להרגיש רדוף, חסר שליטה ומשותק, בוודאי אם הדבר משולב במהלכים הרועשים שכבר קורים בכל רחבי איראן ולאור יום.