התקיפות החריגות של חיל האוויר נגד כוחות המשטר הסורי שניסו לטבוח בדרוזים בסווידא אינן רק מהלך צבאי. למחרת הורחבו התקיפות למטרות אסטרטגיות בלב דמשק - במטה משרד ההגנה הסורי ובמשרד הנשיאות. זו הצהרה מוסרית מהדהדת: כשם שישראל לא תניח לאף משטר בעולם לפגוע ביהודים, כך היא נוהגת גם כלפי הדרוזים בשעה שאחיהם מעבר לגבול בצרה. כעת, לקראת הסכמות אפשריות עם סוריה, עלינו להפוך את המחויבות הזו לחלק בלתי נפרד מכל הסכם עתידי, ולהבטיח בו באופן חד-משמעי את ביטחונם וכבודם של הדרוזים ושל הכורדים בסוריה. רק אז יהפוך ההסכם להזדמנות היסטורית אמיתית, המבוססת על עוצמה צבאית, מוסר אנושי וצדק אסטרטגי.
ישראל חייבת להתנות כל הסכם עתידי עם סוריה ביצירת מעמד מיוחד בהר הדרוזים, שיבטיח מעבר חופשי בין ישראל לסוריה לצרכים הומניטריים, רפואיים, מסחריים ומשפחתיים. כל פגיעה סורית באוטונומיה זו תגרור תגובה ישראלית תקיפה, ולא תיחשב 'התערבות בענייניה של מדינה ריבונית' או הפרה של ההסכם.
בדומה לדרוזים, גם הכורדים, המיעוט הגדול ביותר בעולם ללא מדינה עצמאית, זכאים להגנה מפורשת במסגרת ההסכם. ישראל צריכה להצהיר בגלוי שמדינה כורדית עצמאית היא מטרה אסטרטגית ומוסרית, גם אם הדבר מחייב שינוי בגבולות המדינות שרדפו אותם לאורך ההיסטוריה – סוריה, עיראק, איראן וטורקיה. ללא פתרון קבע ברור, הכולל הגדרה עצמית ומדינה עצמאית, הכורדים יישארו יעד לסחיטה ולרדיפות.
ישראל לא תאפשר להקריב את הדרוזים והכורדים בשם יציבות מדומה או לחצים דיפלומטיים. לישראל עוצמה חסרת תקדים, ובצדה אחריות להגן על הדרוזים והכורדים, כפי שעשתה השבוע בסוריה. על ישראל להבהיר בנחרצות כי לא תחתום על הסכם שלום שיתעלם מהכורדים ומהדרוזים, וכי הפרת התחייבות זו תסכן ישירות את יציבות המשטר בדמשק ואף את עצם קיומו.