ההבדלים רבים, אך השבוע למדנו שזה יכול לקרות במשפחות הכי טובות

מה שראינו בקפיטול לא היה מקרי, אלא מעוגן בריבוד החברתי־כלכלי של ארצות הברית. למרות ההבדלים, מה שקרה בוושינגטון יכול לקרות גם בירושלים

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
תומכי טראמפ מחוץ לגבעת הקפיטול
תומכי טראמפ מחוץ לגבעת הקפיטול | צילום: Samuel Corum/Getty Images
walla video test11 | צילום:

לא, זו לא הייתה מהפכה או הפיכה. אבל בהחלט היה כאן מרי אלים בהסתת נשיא ארצות הברית גם כנגד ממשלו שלו ובהפרה בוטה של תוצאות הבחירות. בשיטה פוליטית שבה המנצח לוקח הכל, ובה אין מקום למשא ומתן בין מפלגות על כינון ממשלה, התחרות הפוליטית עלולה ביתר שאת לגלוש לאלימות קשה. אבל הרבה יותר בסיסי מכך: יש להתבונן במקורות הצמיחה הפוליטית והזכייה בנשיאות לפני ארבע שנים של טראמפ. שילוב של כנסיות נוצריות אוונגליסטיות - חלקן כנסיות ענק עם מאות אלפי מאמינים פעילים ועוד מיליונים המאזינים להטפות דתיות - אינו מותיר קרקע פורייה להתבססות דמוקרטיה ליברלית. כל זה מעוגן בעוני, בעיקר במדינות הדרום בארצות הברית. מי מאיתנו שרוצה להבין את החברה האמריקאית חייב לנדוד ממקורות הליבה של הקפיטליזם והרכושנות האמריקאית - מחוץ למנהטן ושאר ערי הענק האמידות - אל הפרולטריון הלבן בארצות הברית. רוב בניו ובנותיו הצביעו לטראמפ. הם חושדים, עוינים, זועמים וסבורים כי הבורגנות האמידה של צפון־מזרח וצפון־מערב ארצות הברית מנצלת אותם, מתנשאת עליהם. הם שונאים את הליברליזם האמריקאי, שהדגיש יותר ויותר מאז שנות ה־50 של המאה הקודמת שוויון מגדרי וזכויות למיעוטים.

מה שראינו בקפיטול לא היה מקרי או מנותק, אלא מעוגן בריבוד החברתי־כלכלי־דתי־תרבותי של ארצות הברית. טראמפ לא רק הסית והשתלח. הוא ממולכד בדיוק במבנה החברתי שהביא לבחירתו, ועכשיו מביא לקריסתו המבישה. הנשיא הוא לא רק התליין, אלא הקורבן של השיטה שהביאה אותו למקום שלא היה מיועד לו.

הכותב הוא מומחה למשפט, חברה וממשל, פרופסור מן המניין באוניברסיטת חיפה

תגיות:
בנימין נתניהו
/
הפגנות
/
דונלד טראמפ
/
בלפור
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף