ועדת הבחירות היא אי של יציבות נוכח גילויי שחיתות שלטונית במשך שנים

בימים של גילויי שחיתות שלטונית ופגמים אתיים בהתנהלות מערכות הממשל, ועדת הבחירות שוב הוכיחה בבחירות האחרונות שהיא אי יציב של איכות, מצוינות ויעילות

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
ועדת הבחירות
ועדת הבחירות | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

כך למשל, כמו לקראת כל בחירות נקבעה חובת עמידה בתנאי סף מחמירים למינויים של אלפי מזכירי ועדות קלפי מתוך רבבות מועמדים, וזאת על אף הקושי הרב לגייס מועמדים ולאייש תפקידים בזמן כל כך קצר. אגב, בין דרישות התפקיד נכללת בין השאר גם אי־נטילת חלק בפעילות במפלגה כלשהי בשלוש השנים האחרונות. ההקפדה על בחירתם והכשרתם של מזכירי ועדות הקלפי נובעת מהעובדה שוועדת הקלפי בכל מקום היא הסמכות היחידה והבלעדית להחליט כחוק בכל הנוגע למהלך ההצבעה ובכל עניין המתעורר בקלפי ללא אפשרות לדחות את החלטתה למועד אחר, לרבות בשלב ספירת הקולות על ידי הוועדה. כשלקראת הבחירות הפער שהסתמן בין הגושים היה כל כך קטן וסכנת אי־הגעה לאחוז החסימה ריחפה באוויר, עמידה על המשמר הייתה חיונית ביותר ואף מכרעת. הוועדה השכילה להיערך לכל התרחישים, לרבות לתרחישי קיצון.

בימים של צורך חיוני ודחוף בחיזוק מעמדם של שומרי הסף וכלבי השמירה בשירות הציבורי בכלל, קיבלה על עצמה הוועדה לא לעסוק רק במינוי בעלי התפקידים, בהצטיידות, בלוגיסטיקה המורכבת ובכל ההכנות הטכניות לבחירות, אלא גם לעמוד על משמר טוהר המידות ועל ביקורת עצמית בזמן אמת, כדי להתייעל ולהשתפר תוך כדי תנועה. הוועדה זיהתה שהאתגר הגדול יותר מאי פעם הוא ההתמודדות עם הפייק ניוז וכך למשל הצליחה הוועדה ליצור קשר מצוין עם פייסבוק וגם פעלה באפקטיביות למניעת התערבות של גורמים זרים בבחירות. דווקא בעידן שבו פוליטיקאים מנסים לערער על אמינות תוצאות הבחירות, עולה החשיבות של מתן גיבוי וחשיפה לוועדה ולהליכי העבודה המקצועיים ונטולי הפניות שלה.

האתר המרשים של ועדת הבחירות החשוף לציבור במרחב האינטרנטי הוא דוגמה טובה להעמדת מידע אמין ומפורט ביותר לאזרחים ולמימוש העקרונות של שקיפות ושל שיתוף ואמון הציבור. מן הראוי גם שמערכת החינוך תנצל את האתר הידידותי הזה על כל המידע הנכלל בו כחלק מובנה בחינוך לאזרחות.

תגיות:
ועדת הבחירות המרכזית
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף