למרות אהבתי לאפייה ולבישול, לפעמים אני ממש צריכה פסק זמן מהמקום הכי אהוב עליי - המטבח. אז אחרי תקופה ארוכה שבה אנחנו נמצאים ספונים בבתינו, ומפני שהמשקל משום מה עלה בלי שעשינו שום דבר, רק נהנינו מבישול ואכילה - הודעתי מראש שארוחת השבת השבוע תהיה שונה. הפעם לא אטרח יותר מדי בערב שבת. אשים דגש על מאכלים קלילים ומהירי הכנה, שכוללים בעיקר ירקות ודגנים.

המנה הראשונה שאותה בחרתי להכין היא פלפלים ממולאים. נכון, זו מנה שנחשבת לחלק מהמטבח הביתי המסורתי, כזו שכרוכה בעבודה רבה, אבל אפשר להכין אותה בגרסה קלילה על בסיס ירקות. במקום מילוי של בשר אפשר להכין מלית של קינואה (או בורגול או כוסמת) עם צנוברים או מיני גרעינים שונים וגם כמות גדולה של בצלים ועשבי תיבול קצוצים דק־דק.  

מכל הירקות שאותם אפשר למלא, בחרתי להשתמש בפלפלים אדומים בשרניים. אפשר להשתמש בקישואים עגולים או בלפתות. לתוך הפלפלים דחסתי את המלית המתובלת והעשירה בכל טוב וסידרתי על מגש. הפלפלים הממולאים מתבשלים ברוטב עגבניות מתובל, שאותו אני מכינה מראש. בישול אטי וממושך על להבה נמוכה מצמצם ומרכז את הרוטב והופך את הממולאים לעסיסיים, נימוחים, שחומים קלות ומזמינים.

בחרתי להגיש עם הממולאים שתי תוספות אהובות. הראשונה היא רבעי תפוחי אדמה פיקנטיים וקריספיים, שאותם אני מניחה בתוך קונוסים קטנים מנייר אפייה. שמתי דגש על הרושם והשקעתי בנראות של המנה מכיוון שזה מתכון כל כך קל להכנה. וכן, הוא כל כך טעים.

התוספת השנייה היא תערובת פטריות מסוגים שונים, שקיבלו תיבול קל ועדין של תימין, שמן זית ובלסמי. כל כך פשוט וקל שלא נעים לקרוא לזה מתכון. והטעם? פשוט מושלם. על השולחן יעלו גם מבחר ירקות טריים וחלה אחת יפהפייה שתונח במרכזו. זו תהיה ארוחת השבת שלנו.

לבסוף, אי אפשר בלי עונג שבת והפעם עוגת שוקולד פשוטה להכנה, עסיסית ולחה בצורה מפתיעה. הסוד להצלחה הוא לא לאפות אותה יותר מדי. מגישים אותה לצד כוס תה חם עם המון עלי נענע ורוזמרין ומעט עלי מרווה. כך מתחילים שבת רגועה ומפנקת.

לאתר הקולינרי של פסקל

רבעי תפוחי אדמה פיקנטיים

החומרים (ל־4 מנות):
• 3־4 תפוחי אדמה יפים על קליפתם
• 1 כף הריסה חריפה
• ½ כפית כמון
• ¼ כפית כוסברה טחונה
• ½ כפית קליפת לימון, מגוררת
• מלח ופלפל, לפי הטעם
• ¼ כוס שמן זית

רבעי תפוחי אדמה פיקנטיים (צילום: פסקל פרץ-רובין)
רבעי תפוחי אדמה פיקנטיים (צילום: פסקל פרץ-רובין)

אופן ההכנה:
שוטפים ומנקים היטב את תפוחי האדמה. לא מקלפים. מכניסים לסיר עם מים ומבשלים על להבה בינונית כ־10 דקות, ומיד שוטפים במים קרים. חותכים את תפוחי האדמה לרבעים או לשמיניות. מניחים בקערה רחבה, מוסיפים את כל החומרים ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם.

מעבירים לתבנית שתכיל אותם בנוחות. מכניסים לתנור שחומם מראש לחום גבוה (200 מעלות). אופים כ־20 דקות ומורידים את הטמפרטורה ל־180 מעלות. ממשיכים לאפות עוד 15 דקות עד להשחמה אחידה.

דרגת קושי: קלה
זמן הכנה: שעה
סוג המנה: צמחונית

פלפלים ממולאים בקינואה

החומרים (ל־6־4 מנות):
• 4 פלפלים אדומים
• 1 כוס קינואה (או בורגול שהושרה חצי שעה במים)
• ¼1 כוסות מים
• 6 כפות של בזיליקום, נענע ופטרוזיליה, קצוצים דק
• 1 בצל ירוק, קצוץ דק
• ¾ כוס צנוברים, קלויים
• ¼ כפית קינמון
• מלח ופלפל שחור, לפי הטעם

לרוטב:
• 2 כפות שמן זית
• 2 בצלים סגולים, קצוצים דק
• 4 שיני שום
• 1 כף כמון
• 1 קופסה גדולה (800 גרם) עגבניות מרוסקות
• 1 כף דבש
• 1 כוס מים
• ½ כף פפריקה
• 1 כפית כמון
• 1 כף רוטב סויה
• מלח ופלפל, לפי הטעם

להגשה:
• 2 משמשים מיובשים, קצוצים
• 2 כפות צימוקים בהירים
• 2 כפות חמוציות מיובשות
• 1 גבעול נענע שלם

פלפלים ממולאים בקינואה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
פלפלים ממולאים בקינואה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

אופן ההכנה:
מסירים את כיפת הפלפלים ומנקים מגרעינים. שוטפים ומייבשים. שוטפים את הקינואה (אם בחרתם בבורגול יש להשרות אותו במים. אפשר להשתמש גם בבורגול אדום). מניחים בסיר עם מים ומרתיחים. מכסים ומבשלים על אש קטנה 10 דקות, עד שהמים נספגים. מצננים.

מעבירים לקערה ומוסיפים לקינואה בזיליקום, נענע, פטרוזיליה, בצל ירוק, צנוברים ותבלינים. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול בהתאם. נוטלים מהמלית וממלאים את הפלפלים, משאירים מעט שוליים. מהדקים היטב.

מכינים את הרוטב: מחממים שמן בסיר ומזהיבים את הבצל. מוסיפים שום ומטגנים כמה שניות. מוסיפים את שאר החומרים ומבשלים על אש קטנה כ־10 דקות.

יוצקים כ־⅓ מהרוטב לתחתית סיר גדול ורחב. מסדרים בסיר את הפלפלים הממולאים, צמודים זה לזה. יוצקים מסביב עוד ⅓ מהרוטב. מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים על אש קטנה במשך 35 דקות. מוסיפים את שאר הרוטב, מפזרים מעל את הפירות היבשים וגבעול הנענע, מכסים ומבשלים 10 דקות נוספות. מגישים חם.

דרגת קושי: בינונית
זמן הכנה: שעה וחצי
סוג המנה: צמחונית

מבחר פטריות בתימין ובלסמי

החומרים (ל־6־8 מנות):
• 3־2 סלסילות פטריות מסוגים שונים לפי טעמכם
• מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
• 4־3 כפות שמן זית
• 2 כפות רוטב טריאקי
• 2־3 כפות חומץ בלסמי
• עלים משני גבעולי תימין

פטריות בתימין ובלסמי (צילום: פסקל פרץ-רובין)
פטריות בתימין ובלסמי (צילום: פסקל פרץ-רובין)

אופן ההכנה:
שוטפים ומנגבים את הפטריות, מסדרים בתבנית תנור, בוזקים עליהן מלח ופלפל שחור גרוס. מזלפים שמן זית, רוטב טריאקי, חומץ בלסמי ומפזרים את עלי התימין. מערבבים היטב. מכסים ברדיד אלומיניום ואופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות). אופים 20־25 דקות עד לריכוך.

דרגת קושי: קלה
זמן הכנה: 40 דקות
סוג המנה: צמחונית

עוגה שוקולדית נימוחה

החומרים (לתבנית בקוטר 22־24 ס"מ או תבנית בריוש):
• 150 גרם חמאה, מומסת
• ¼1 כוסות סוכר
• 3 ביצים
• 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה להקצפה
• 1 מכל שמנת חמוצה
• 1 כף ברנדי או ליקר שוקולד
• 1 כפית רום
• 1 כפית תמצית וניל
• ½1 כוסות קמח, מנופה
• 1 כפית אבקת אפייה
• ½ כפית סודה לשתייה
• ½ כוס אבקת קקאו או אבקת שוקולית, מנופה

לציפוי:
• 1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה להקצפה
• 200 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות

לעיטור:
• ½ כוס שקדים מולבנים פרוסים דק

עוגה שוקולדית נימוחה (צילום: פסקל פרץ-רובין)
עוגה שוקולדית נימוחה (צילום: פסקל פרץ-רובין)

אופן ההכנה:
שמים בקערה את החמאה המומסת, הסוכר, הביצים, השמנת החמוצה והמתוקה, הברנדי, הרום והווניל. טורפים היטב במטרפת יד. מוסיפים את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה ואבקת הקקאו, ומקפלים עד לקבלת תערובת אחידה.

מעבירים את התערובת אל התבנית ומשטחים אותה. בתנור שחומם מראש לחום בינוני־נמוך (170 מעלות) אופים במשך כ־40 דקות, או עד שהעוגה יציבה וקיסם הננעץ במרכזה יוצא לח ועליו פירורים.

להכנת הציפוי: יוצקים את השמנת לסיר קטן ומביאים לרתיחה על אש נמוכה. שמים את השוקולד בקערה ויוצקים עליו את השמנת הרותחת. מערבבים עד שהתערובת נמסה וחלקה. יוצקים את הציפוי על פני העוגה והדפנות. מעטרים בשקדים המולבנים.

דרגת קושי: בינונית
זמן הכנה: שעה וחצי
סוג המנה: חלבית

טיפסקל:
# כל עוגה יכולה להשתנות אם רק תשתמשו בתבניות בצורות ובגדלים שונים.
# שימוש בתבניות אישיות מאפשר שליטה על כמות הקלוריות.