תשכחו מפסטה ואורז: אלו הן הפחמימות הבריאות ביותר | מאיה רוזמן מייעצת

יועצת התזונה התייחסה בתוכניתה לערכים התזונתיים של הפחמימות הנפוצות - פסטה, אורז וקוסקוס - והסבירה מדוע כדאי להימנע מהם ולאכול קטניות במקום, וגם מדוע כוסמת וקינואה הן יוצאות מהכלל

ד"ר מאיה רוזמן צילום: מועצת הצמחים
פסטה
פסטה | צילום: אינג אימג'

פסטה, אורז, קוסקוס. מי לא אוהב לאכול פחמימות? אבל דווקא הפחמימות הנפוצות ביותר באחרוחת הן בעלות הערך התזונתית הנמולך ביותר. יש בהן מעט סיבים תזונתיים, מעט מינרלים, וחלבון לא איכותי.

שימו לב: כל הקטניות עוקפות בגדול את כל הדגנים והפחמימות. יש בקטניות 25% חלבון איכותי, ולכן הן יכולות להיות תחליף טבעוני למנת בשר או דג, אבל יש בהן גם 60% פחמימות עם אינדקס גליקמי נמוך מאוד - מה שהופך אותן לתוספת מצוינת לצד העוף או הדג, במיוחד בעבור מי שיש לו נטייה לסוכרת.

בקטניות כמו שעועית לבנה או אדומה, בעדשים בכל הצבעים, בגרגירי חומוס או באפונה, יש חלבון איכותי ובנוסף גם יותר מ-25% סיבים תזונתיים שחשובים מאוד לפעילות התקינה של המעיים ושל מערכת העיכול, והם מסייעים למניעת סוכרת ולהפחתת מחלות לב. בקטניות יש הרבה מאוד ברזל (בכוס של קטניות מבושלות יש יותר ברזל מאשר בחזה עוף). בנוסף, יש בקטניות לפחות פי 2 אשלגן מאשר בפחמימות".

בנוסף ישנה הקינואה. הקינואה משוייכת למשפחת הדגנים, לצד חיטה ותירס, אבל זו טעות - והיא לא שייכת לדגנים. הקינואה מכילה 14% חלבון איכותי יותר מאשר בפחמימות אחרות, יש בה כמות גדולה של ברזל שדרוש למניעת אנמיה, וגם של אבץ שדרוש לפוריות ולמערכת החיסון. הקינואה נחשבה לצמח קדוש בעיני שבט האינקה בדרום אמריקה, והם כינו אותה 'אם כל הדגנים'. הקינואה אינה מכילה גלוטן, ולכן היא מתאימה גם לנמנעים מגלוטן".

תגיות:
פחמימות
/
מאיה רוזמן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף