על פי משרד הבריאות, דמנציה (קיהיון) היא מחלה שפוגעת בתפקודים הקוגניטיביים (יכולות החשיבה) של אדם. הזיכרון, יכולת החשיבה, יכולת ההתמצאות במרחב והיכולת לזהות אנשים נפגעים באופן הדרגתי. רוב הלוקים במחלה הם אנשים מבוגרים, מעל גיל 65, והזיכוי לחלות בה עולה עם הגיל. 

כמה קפה צריך לשתות כדי להיות פחות חולים? | מאיה רוזמן
רוצים לעצור את הזמן? זה מה שאתם צריכים לאכול | מאיה רוזמן

מחקר חדש, עליו סיפרה ד"ר מאיה רוזמן בתוכניתה ב-103FM, מצא דרך להפחית את הסיכוי לחלות בדמנציה. על פי המחקר צריכת כולין, שנמצא בעיקר בביצים, מפחיתה את הסיכוי לחלות. 

מחקר חדש שפורסם בירחון האמריקאי לתזונה קלינית, גילה שצריכת כולין גבוהה קשורה לירידה בדמנציה. במחקר עקבו אחר 3227 אנשים, מתוכם לכ-250 התפתחה דמנציה במשך השנים. ניתוח צריכת המזון של אנשים אלו גילה שצריכת כולין של 220 מ"ג ליום הפחיתה את הסיכון לדמנציה באופן מובהק.

לחצו כאן וקבלו את עיתון מעריב לחודש מתנה למצטרפים חדשים>>>

אז מה זה כולין? זה החומר ממנו בנוי קרום התא, והוא מגביר את הרגישות של התאים לדופמין – שעוזר לנו להרגיש שמחים וקשובים, ובנוסף הוא חשוב מאוד מאוד לפעילות העצבית במוח. הוא חשוב ליכולת של המוח להסתגל לתנאים שונים, הוא חשוב לזיכרון. הכולין בדרך כלל נצרך כלציטין במזון, אם רשום על מוצר מסויים לציטין – זה טוב. הכמות היומית המומלצת היא 400 מ"ג, והמקורות העיקריים הם – כבד, ביצים, אגוזים שונים, סויה וקטניות אחרות. הוא נמצא גם בעוף ודגים.

כמה דוגמאות לכמות כולין במאה גרם מזון:

  • כבד 300 מ"ג
  • ביצים 225 מ"ג
  • פיסטוק 71 מ"ג
  • פקאן 40 מ"ג
  • קשיו 61 מ"ג
  • קלמנטינה 14 מ"ג

לבסוף הדגישה ד"ר רוזמן: "מאחר שכבד זה לא הכי בריא – הכבד הוא האיבר שמפרק את הרעלים בגוף ולפיכך הוא תמיד יהיה מרוכז בכל הרעלים. אז נשארנו עם ביצים וסויה כמקורות עיקריים ללציטין/כולין".