מחקר חדש מציע המלצה להגביר את צריכת הקפה, בניגוד לדעות רווחות המזהירות מפני נזקים בריאותיים. החוקרים גילו כי יתרונות הקפה עולים משמעותית על חסרונותיו, כאשר בראש היתרונות עומדת ההגנה מפני סרטן - אחת מהסיבות המובילות לתמותה בעולם.
דו"ח שפורסם באתר "Psychology Today" האמריקאי, המתמחה בחדשות מדעיות, מציין כי סרטן הוא הגורם השני בשכיחותו לתמותה בעולם, אחרי מחלות לב וכלי דם. הדו"ח מדגיש כי "אפידמיולוגיה של סרטן היא מורכבת, ומושפעת מגורמי סיכון הנעים בין נטיות גנטיות לבין גורמי אורח חיים הניתנים לשינוי".
המחקר מאשר כי גורמים תזונתיים תורמים לשינוי בשיעורי התחלואה בסרטן, וכי חשוב לצרוך פירות, ירקות, דגנים מלאים וחלבונים דלי שומן כדי להקטין את הסיכוי לחלות במחלה.
הדו"ח מוסיף: "קפה נחשב לאחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם, כאשר מיוצרים למעלה מ-10 מיליון טון קפה מדי שנה. התפשטות צריכת הקפה הובילה למחקרים נרחבים על השפעותיו הבריאותיות, במיוחד השפעתו הפוטנציאלית על מחלות נוירולוגיות כרוניות הקשורות לגיל".
ניתוח מתקדם חדש שקיבץ ראיות זמינות ממחקרים תצפיתיים, התערבותיים וגנטיים לגבי השפעת צריכת קפה, אישר את "יכולתה של צריכת קפה מתונה להאריך חיים ולשפר את הבריאות". הראיות הנוכחיות מצביעות על כך שצריכת קפה מפחיתה את הסיכון לחלות בסוגים רבים של סרטן, אך לא בכולם. מסקנות קודמות לגבי יתרונות וסיכונים של צריכת קפה ביחס לסיכון לסרטן ומחלות לב וכלי דם היו לא מדויקות במקרים רבים, בשל סתירות הנובעות מגורמים כמו עישון ומדד מסת גוף.
המחקר העדכני מציין כי "קפה הוא משקה מורכב", כאשר כוס קפה טיפוסית מכילה יותר מ-100 מרכיבים ביולוגיים וכימיים. הרכב החומרים הכימיים הפעילים ביולוגית משתנה באופן משמעותי לפי סוג פולי הקפה, מצבם (קפה נמס לעומת קפה טחון), דרגת הקלייה, שיטת ההכנה, תכולת הקפאין ושיטת החליטה. עם זאת, המחקרים הסיקו שרוב סוגי הקפה מכילים חומרים ומרכיבים בעלי תכונות אנטי-דלקתיות ואנטי-סרטניות, למרות שהם עלולים להוביל לעלייה ברמות הכולסטרול אצל אנשים בסיכון.
המגנזיום הנמצא בקפה תורם לתמיכה בתפקוד השרירים והעצבים, בקרת רמות הסוכר בדם, ובריאות העצמות. הטריגונלין מתאפיין בהשפעות אנטי-סוכרתיות ותכונות מגן עצבי.
הקינידים נוצרים במהלך תהליך הקלייה ומשפרים את חילוף החומרים של הגלוקוז ואת רגישות האינסולין. הליגנאנים מתאפיינים בתכונות אנטי-אוקסידנטיות ועשויים להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם וסרטן. חומצות כלורוגניות הן נוגדי חמצון חזקים המסוגלים להפחית דלקות ועקה חמצונית.
לקפאין יש גם השפעות ממריצות העשויות לשפר ערנות מנטלית וביצועים קוגניטיביים. המחקרים הראו כי קפה עשוי להפחית את הסיכון לחלות במחלות פרקינסון ואלצהיימר, על פי הדו"ח של "Psychology Today".
המחקר מסכם כי "קפה אינו יעיל בטיפול בכל סוגי הסרטן, אך צריכת קפה מציעה יתרונות בריאותיים רבים העשויים להאריך חיים ולשפר את הבריאות. האתגר כעת הוא לדעת מהי הכמות המספקת של קפה שיש לצרוך, והאם היא תהיה מועילה לבעיות הבריאות האישיות שלך".