סרטן המעי הגס נחשב לסוג השלישי הנפוץ ביותר של סרטן בעולם, ומהווה כ-10% מכלל מקרי הסרטן והגורם השני המוביל למוות מסרטן ברחבי העולם, לפי ארגון הבריאות העולמי. מחלה זו פוגעת בעיקר באנשים מבוגרים, כאשר רוב המקרים מתרחשים בקרב אנשים בני 50 ומעלה.
מחקר חדש שנערך בבית הספר לרפואה באוניברסיטת קונטיקט מצביע על כך שאכילת חטיף יומי פשוט של אגוזי מלך עשויה למלא תפקיד משמעותי בהפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס. תוצאות המחקר, שפורסמו בכתב העת המדעי Cancer Prevention Research, נערכו בהובלת חוקר הפרמקולוגיה הסביבתית מאוניברסיטת קונטיקט, דניאל רוזנברג, ובתמיכת המכון האמריקאי לחקר הסרטן, ועדת אגוזי המלך בקליפורניה והמכון הלאומי לסרטן האמריקאי.
המחקר חשף כי הסוד טמון ב"אלאגיטנינים", תרכובות צמחיות טבעיות המצויות באגוזי מלך. כפי שהסביר רוזנברג, חיידקי המעיים הופכים את התרכובות הטבעיות באגוזי המלך למולקולות חזקות נוגדות דלקת הנקראות "אורוליתינים", במיוחד אורוליתין A. הוא הוסיף כי "האלאגיטנינים המצויים באגוזי מלך מספקים תכונות נוגדות דלקת ונוגדות סרטן, תכונות חשובות המופיעות אצל מטופלים במחקרי ניסויים קליניים".
תוצאות המחקר הראו גם כי אנשים שגופם ייצר כמויות גדולות יותר של תרכובת אורוליתין A לאחר אכילת אגוזי מלך, היו בעלי רמות נמוכות יותר של דלקת - במיוחד אלה הסובלים מהשמנת יתר, קבוצה שנמצאת בסיכון גבוה יותר לבעיות במעי הגס. משתתפים אלה הראו גם רמות מוגברות של פפטיד YY, הורמון הקשור להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס והחלחולת.
רוזנברג הסביר כי "לאורוליתין A יש השפעה חיובית מאוד על דלקת, ואולי אף על מניעת סרטן", וציין כי תוצאות המחקר מוכיחות ש"תוספי תזונה המכילים אגוזי מלך יכולים להגביר את רמות האורוליתין אצל אנשים בעלי מיקרוביום בריא, תוך הפחתה משמעותית של סמני דלקת רבים, במיוחד אצל מטופלים הסובלים מהשמנת יתר".
לסיכום, החוקר אמר כי "ישנן תועלות פוטנציאליות רבות לאכילת אגוזי מלך, עם תופעות לוואי מזעריות ביותר, ולכן אכילת חופן מהם מדי יום היא דבר שניתן לעשות בקלות להשגת יתרונות בריאותיים ארוכי טווח".