מחקר בן חמש שנים בו לקחו חלק יותר מ-7,000 משתתפים בגיל העמידה מצא שצום ארוך בלילה וארוחת בוקר מוקדמת מסייעים לירידה במשקל ולשמירה על BMI נמוך יותר. מהמחקר עלה כי שמירה על משקל בריא לא מוגבלת רק למה שאתם אוכלים, אלא עשויה להיות קשורה גם לזמן שבו אתם אוכלים.
במחקר, שפורסם בכתב העת הבינלאומי לתזונה התנהגותית ופעילות גופנית בהובלת מכון ברצלונה לבריאות גלובלית (ISGlobal), בתמיכת קרן La Caixa, ענו המשתתפים על שאלות מפורטות לגבי התזונה, אורח החיים, זמני הארוחות ומידות הגוף שלהם. חמש שנים לאחר מכן, יותר מ-3,000 משתתפי המחקר חזרו כדי לספק מידע ונתונים על משקל גופם והיקפם.
לוסיאנה פונס-מוזו, חוקרת ב-ISGlobal בזמן המחקר שעובדת כיום בבית הספר לעסקים של IESE, הסבירה: "תוצאות המחקר מצביעות, בהתאם למחקרים אחרונים אחרים, כי הארכת משך צום הלילה יכולה לסייע בשמירה על משקל בריא בשילוב עם ארוחת ערב מוקדמת וארוחת בוקר מוקדמת.
אכילה מוקדם יותר ביום עשויה כנראה להתאים יותר לשעון הביולוגי, מה שמאפשר שריפת קלוריות טובה יותר וויסות תיאבון, מה שיכול לעזור לשמור על משקל בריא. "אבל מוקדם מדי להסיק מסקנות חד משמעיות, ולכן יהיה צורך להמתין לראיות קפדניות יותר לפני הגשת המלצות".
כאשר החוקרים בחנו את הנתונים לפי מגדר, הם מצאו הבדלים בולטים. בממוצע, לנשים היה BMI נמוך יותר מגברים, והן נטו יותר לעקוב אחר הדיאטה הים תיכונית. עם זאת נשים דיווחו גם על הידרדרות בבריאות הנפשית הכללית.
צוות החוקרים השתמש בטכניקה סטטיסטית הנקראת "ניתוח אשכולות" כדי לקבץ אנשים בעלי מאפיינים דומים. נבדקה קבוצה קטנה של גברים שהארוחה הראשונה שלהם ביום הייתה לאחר השעה 14:00, וזאת לאחר שצמו בממוצע במשך 17 שעות.
בהשוואה לשאר הגברים, קבוצה זו נטתה לנהל אורח חיים פחות בריא (סיכוי גבוה יותר לעשן, חוסר פעילות גופנית ופחות הקפדה על תזונה ים תיכונית), רמות השכלה נמוכות יותר ונטייה לאבטלה. דפוסים אלה לא נצפו באף קבוצת נשים.
קמיל לסאל, חוקר ב-ISGlobal והמחבר הראשי של המחקר, אמר: "ישנן דרכים שונות לתרגל צום לסירוגין, ואחת מהן היא צום לילה. מה שנצפה בתת-קבוצה של גברים המתרגלים צום לסירוגין על ידי דילוג על ארוחת הבוקר הוא שתרגול זה אינו משפיע על משקל הגוף. מחקרים התערבותיים אחרים של משתתפים שמנים הראו כי טקטיקות אלה אינן יעילות יותר מהפחתת קלוריות בירידה במשקל הגוף לטווח ארוך".
אנה פלומר קרוס, חוקרת ב-ISGlobal בזמן המחקר וכיום עובדת ב-IDIAP Jordi Joule, מציינת כי המחקר הוא "חלק מתחום מחקר מתפתח המכונה 'תזונה זמנית', המתמקד לא רק בניתוח מה שאוכלים, אלא גם בשעות היום ובמספר הפעמים שאתה אוכל". קרוס מוסיף כי המחקר "מבוסס על הידיעה שדפוסי אכילה חריגים יכולים להפריע למשטר הצירקדי, שהוא מערך השעונים הפנימיים המווסתים את מחזורי היום-לילה ואת התהליכים הפיזיולוגיים הנלווים אליהם".
המחקר הוא המשך לסדרת המחקרים של ISGlobal בנושא תזונה זמנית. במחקרים אלה אכילה מוקדמת של ארוחת ערב וארוחת בוקר הייתה קשורה לסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם וסוכרת מסוג 2, בהתאמה.