החופש הגדול הוא תקופה נהדרת לפיקניקים מהנים. בין אם אתם מארחים בחצר שלכם או יוצאים לחיק הטבע, פיקניקים יכולים להיות הזדמנות נהדרת לעשות טוב לגוף וגם לנפש. 

הרשימה המ(ס)ריחה: המאכלים שיגרמו לזיעה שלכם להריח ממש רע
סקר קבע: נשים עושות את הדבר הזה שעה יותר מגברים - זו הסיבה לכך

איך עורכים פיקניק טעים ובריא וכיצד שומרים על בטיחות המזון לאורך השהייה מחוץ לבית? יש לנו כמה הצעות נהדרות בשבילכם: 

נפש בריאה בגוף בריא 

"הטבע הוא הרופא הטוב ביותר", אמר היפוקרטס היווני, מי שנחשב לאבי הרפואה המערבית. ואכן, שהייה בחיק הטבע משפרת את מצב הרוח ואת הבריאות הכללית. מחקרים מדעיים קושרים בין חשיפה לשטחים ירוקים מרובי צמחייה ועצים, בעיקר בסביבת מקום המגורים, לבין שיפור במצב הבריאות ומניעת תחלואה ותמותה. 

מה אנחנו יכולים לממש בחיק הטבע?

פעילות גופנית סדירה - חיונית לבריאות הפיזית ומשפרת את מצב הרוח. ניתן לשלב רכיבה על אופניים, הליכה בפארק, ריצה או פעילות בקבוצה. מומלץ על פעילות של 50 דקות, כשלוש פעמים בשבוע. אם יוצאים לפארק עם הילדים - קחו כדור, צלחת פריסבי או מטקות. כל פעילות ספורטיבית עשויה לשלב הנאה משפחתית וחוויה משותפת.

בריאות הנפש - היציאה לטבע חשובה גם להפחתת גורמי סטרס וחרדה, במסגרת הכלים לניהול לחצים וניהול זמנים מאוזן, פיתוח מערכות יחסים בריאות ויצירת סביבה תומכת. 

אינטראקציות חברתיות ויצירת מערכות יחסים משמעותיות כחלק מקיום אורח חיים בריא. היציאה לטבע עם חברים ומשפחה מאפשרת לנו רגעי שלווה והנאה, תחושת שייכות, תמיכה וסיפוק.

תזונה מספקת - למזון שאנו אוכלים השפעה רבה על בריאותנו. מחקרים מדעיים רבים תומכים בעובדה שתזונה נבונה היא בגדר רפואה מונעת. אנחנו רוצים שהאוכל שלנו יספק ערכים תזונתיים מוספים, ועם זאת איננו מוכנים לוותר על הטעם ועל החוויה הקולינרית, בטח לא כשיוצאים לפיקניק בחיק הטבע. אנו ממליצים על תזונה ים תיכונית מבוססת בעיקר על מזונות צמחיים מלאים כגון דגנים מלאים, קטניות, ירקות, פירות, שמן זית, אגוזים וזרעים וממרחים כמו טחינה.

אז מה אוכלים בפיקניק, על מה אנחנו ממליצים?

כבר הצטיידתם בשמיכת פיקניק צבעונית ובסלסלה מעוצבת ויפה – במה נמלא אותה? אספנו עבורכם כמה המלצות איך להיערך בקלות לפיקניק טעים ובריא.

שלבו תמיד ירקות טריים - אפשר להביא סלטי ירקות (להכין מראש או במקום), ירקות חתוכים או ירקות קטנים שקלים לצריכה מהירה כמו עגבניות שרי, מלפפונים קטנים, גזר גמדי ופלפל טינקרבל. ניתן להוסיף לסלטים מרכיבים נוספים כדי להפוך אותם לארוחה מלאה. למשל קטניות: גרגירי חומוס, שעועית לבנה, גרגירי תורמוס (אפשר גם משימורים); או דגנים: תירס, בורגול, קינואה, פסטה; או אגוזים וחמוציות. 

במה מתבלים? ניתן לתבל את הסלטים במיץ לימון, שמן זית, חומץ בלסמי וכמובן גם בטחינה. טחינה גולמית בבקבוק לחיץ היא פתרון מצוין ליציאה מחוץ לבית – פתרון נוח, זמין וקל לשימוש. אין צורך לבחוש את הטחינה או למהול אותה ולהסתבך, אלא פשוט ללחוץ, להוסיף למנה וליהנות מטעם נפלא. טחינה גולמית היא מקור מצוין לסידן, ברזל, אבץ ומגנזיום, וגם לחלבון מן הצומח.

הכינו כריכים טעימים - כריכים הם קלי הכנה ומשביעים מאוד. ניתן להכין מגוון כריכים טעימים בהכנה מראש או בשטח. רצוי לבחור לחמים/ לחמניות/ פיתות מקמחים מלאים (100% מהקמח). קמחים מלאים משביעים יותר ומספקים לנו סיבים תזונתיים. כמילוי בוחרים מה שאוהבים: חומוס, טחינה, ביצה קשה, אבוקדו, גבינות, טופו, מטבוחה ועוד. ולכל כריך ניתן ורצוי כמובן להוסיף ירקות טעימים. 

אפשר גם להמיר את הלחם בקרקרים או בטורטיות להכנת ראפּים, ומי שרוצה לוותר על תוספת הפחמימה יכול פשוט לטבול ירקות במטבלים שונים.

נשנונים בריאים - גוונו עם מאכלים קטנים שאפשר לנשנש בשני ביסים. אפשר, לדוגמה, להכין פשטידוניות טעימות עם ירקות, מאפינס בריאים וספרינג רולס מרעננים של דפי אורז וירקות. גם את הכריכים ניתן לחתוך למשולשים קטנים שמסיימים בשני ביסים טעימים.

ותרו על ממתקים והעדיפו נשנושי פירות מתוקים - ענבים, קוביות אבטיח... פירות קיץ קרים, מרעננים ובריאים מספקים לנו טעם מתוק, נוזלים, סיבים תזונתיים והרבה ויטמינים ומינרלים.

אפשר להכין כדורי חלבה טעימים - תמרים עם טחינה גולמית.  

לאלו שאוהבים שילובים מיוחדים ניתן להזליף טחינה גולמית מלאה על הפירות החתוכים זה מעניק גיוון בטעם ותוספת מזינה. 

שתייה - חשוב כמובן לא לשכוח לשתות מים קרים או חליטות צמחים קרות ומהירות הכנה. ניתן גם לגוון ולהוסיף למים פירות ליצירת מים טעימים ללא תוספת סוכר או ממתיקים. 

משפחה יוצאת לפיקניק, אילוסטרציה (צילום: אינגאימג')
משפחה יוצאת לפיקניק, אילוסטרציה (צילום: אינגאימג')

בטיחות מזון בחיק הטבע

חשוב מאוד לשמור על בטיחות המזון לאורך השהייה בחיק הטבע, כדי להבטיח את טריות המוצרים שלקחנו איתנו. מומלץ לאחסן את האוכל במכלי אחסון אטומים ובצידניות עם קרח. מכיוון שלא נוכל ליצור בצידנית טמפרטורת קירור של מקרר (בין 0 ל-4 מעלות צלזיוס), עלינו לנקוט כמה פעולות שיורידו את הטמפרטורה שבה נשמר המזון עד לאכילתו. ירקות וסלטים מוכנים הם מוצרים רגישים לטמפרטורה, לכן מומלץ להוציאם לשולחן האוכל ממש לפני מועד האכילה.

וגם שמירה על איכות הסביבה

אנחנו אוהבים את הטבע ורוצים לשמור עליו נקי וירוק ככל שניתן. כלים חד-פעמיים מזהמים את הסביבה ואינם מתכלים. לכן אנו ממליצים להצטייד בצלחות רב-פעמיות קלות לנשיאה אשר ניתנות לשימוש חוזר. תאמינו לנו שזה שווה את הטרחה, כדי לשמור על כדור הארץ ועל הטבע הנפלא.

הכותבת היא יועצת מדע ותזונה ל'בארכה'