זה התחיל בהצהרה של בני בכורי, שנזרקה לאוויר כבדרך אגב. "אמא", הוא אמר. "אני לא נוגע יותר בבשר. הפכתי טבעוני".
הקשבתי לדבריו וחייכתי לעצמי. "זהו", חשבתי. "גם בני, כמו יתר בני גילו הצעירים, נשבה בקסם האופנה הטבעונית. גארי יורופסקי וטל גלבוע מהאח הגדול הצליחו בדרך עקיפה להיכנס גם למטבח הפרטי שלי".
כך, מבלי להבחין, הבחנתי שבשבועות האחרונים שכמעט כל ארוחה שאני מגישה בסוף השבוע היא טבעונית. אין בשר על השולחן וכולם נהנים ומרגישים קלילים. בשבוע האחרון, למשל, הכנתי תבשיל קציצות עם קינואה, עשבי תיבול ואגוזים שמבושלים ברוטב ירקות עשיר. לשבת הכנתי חמין עם שעועית, חומוס וחבושים. ולקינוח הגשתי עוגה טבעונית, עם טחינה וסילאן במקום ביצים.
1 כוס שקדים, גרוסים
2 בצלים בינוניים, קצוצים דק
1/2 כוס כוסברה, קצוצה
3/4 כוס פטרוזיליה, קצוצה
1/2 כוס נענע, קצוצה
מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
1 כפית כמון
1/2 כפית פלפלת אדומה חריפה (לא הכרחי)
1 כף זרעי צ'יה או פשתן, גרוס
2-3 כפות טחינה
1 בצל, חתוך לרצועות
3 שיני שום, כתושות
1/2 כוס קוביות גזר
1 כוס אפונה, קפואה
1 פלפל ירוק טרי חריף
1 קופסה (400 גרם) עגבניות מרוסקות
2 כפות רסק עגבניות
5 עלי בזיליקום, קצוצים
מלח ופלפל לפי הטעם
1/2 1 כוסות מים
יוצרים קציצות עגולות בקוטר 3-4 ס"מ ומניחים אותן ברווחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מכניסים לתנור שחומם מראש בחום בינוני, 180 מעלות, ואופים במשך כ-20-25 דקות.
3 בצלים, חתוכים לשמיניות או פרוסים דק
3 גזרים גדולים, חתוכים לפרוסות אלכסוניות גדולות
2 גמבה, חתוכה לרבעים
2 -3 חבושים, מגולענים, נקיים וחתוכים לרבעים
2 עגבניות, מרוסקות
1 כף רסק עגבניות
1 כף כמון
1/2 כפית פלפל חריף
מלח לפי הטעם
1 כפית אריסה או פלפל צ'ומה
1 מקל קינמון קטן
5 כוסות מים
1 כוס שעועית לבנה
1 כוס שעועית אדומה
1 כוס גרגרי חומוס
2 כוסות במיה קפואה
ביצים כמספר הסועדים (לא הכרחי)
מחממים את השמן בסיר רחב וגדול. מטגנים את הבצל במשך מספר דקות, עד לשקיפות. מוסיפים את הגזרים, הגמבות והחבושים ומערבבים.
מוסיפים את העגבניות, רסק העגבניות והתבלינים ויוצקים את המים עד כדי כיסוי תכולת הסיר. (במהלך הבישול יש לבדוק את כמות הנוזלים ולהוסיף במידת הצורך). מערבבים ומביאים לרתיחה. טועמים ומתקנים תיבול בהתאם.
עוגה עשירה, מלאה בכל טוב וטעימה. בעיני היא מוצלחת בעיקר כי לא טורחים בהכנתה. צ'יק צ'ק העוגה בתנור והריח, אוי הריח.
1/2 כוס גרגירי שומשום מלא
15 תמרים, מגולענים וקצוצים דק
10 תאנים מיובשות (או טריות בעונה, או שזיפים מיובשים ומגולענים), קצוצות דק.
20 אגוזי מלך או פקאן, קלויים קלות וקצוצים
1/2 כוס סילאן
1/2 כוס שמן קנולה או חמניות
1/2 כוס מיץ תפוזים
1 כוס מים, רותחים
1 כפית אבקת סודה לשתייה
תערובת של 2 כפות טחינה גולמית משומשום מלא ו-2-3 כפות סילאן, או 2 כפות פירורי חלבה
מערבבים בקערית את המים הרותחים עם אבקת הסודה לשתייה, מוסיפים את התמיסה בהדרגה אל קערת הפירות ומערבבים לבלילה אחידה.
מעבירים לתבנית ומשטחים. בוזקים על העוגה את גרגירי השומשום. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) כ-30 דקות ומצננים.
מעטרים בזילוף קל של הטחינה וסילאן, או מפזרים פירורי חלבה.