בקטניות כמו שעועית לבנה או אדומה, או עדשים בכל הצבעים, גרגרי חומוס או אפונה יש פרט לחלבון האיכותי גם מעל 25% סיבים תזונתיים שחשובים מאוד לפעילות התקינה של המעיים ומערכת העיכול, מניעת סוכרת והפחתת מחלות לב, יש בהן הרבה מאוד ברזל – כוס קטניות מבושלות יותר ברזל מאשר בחזה עוף. בנוסף, יש בהן גם לפחות פי 2 אשלגן מאשר בפחמימות, כולל הטובות.
מקור הקינואה הוא בהרי האנדים בדרום אמריקה, והיא שימשה למאכל כבר לפני 6000 שנה. היצואניות העיקריות של קינואה הן פרו ובוליביה, וההגייה הנכונה היא "קינווה". אחרי כיבוש אמריקה הספרדים התייחסו לקינואה כמספוא לבהמות.
אני זוכרת שלפני שנים כשהקינואה הגיעה לארץ, אמא שלי שחוגגת בשבוע הבא יום הולדת גיל 80, ונולדה בבוליביה, הופתעה שאנשים בכלל אוכלים את הקינואה כי זכרה שזה היה האוכל ללאמות. אבל הקינואה נחשבה לצמח קדוש בעיני שבט האינקה בדרום אמריקה, והם כינו אותה "אם כל הדגנים". היא אינה מכילה גלוטן, ולכן היא מתאימה גם לנמנעים מגלוטן.