סכנות פלסטיק במזון – איזה מאכלים הכי מסוכנים? ד״ר מאיה רוזמן מסבירה. בעידן המודרני, רוב המזון שאנו צורכים מגיע באריזות פלסטיק. החל מיוגורטים, גבינות וקרטוני חלב שמצופים בשכבת פלסטיק פנימית ועד לאריזות חד-פעמיות של אוכל מוכן – הפלסטיק הוא חלק בלתי נפרד משגרת האכילה שלנו.
למרות הנוחות הרבה, השימוש הרחב בפלסטיק מעלה שאלות על ההשפעות האפשריות של חלקיקי הפלסטיק על הבריאות שלנו.
חלחול חלקיקי מיקרו-פלסטיקים למזון
מיקרו-פלסטיקים הם חלקיקים זעירים, שיכולים לחדור למזון במהלך הייצור, האריזה או האחסון. לפי מחקרים - חלקיקי פלסטיק נוטים לחלחל יותר למזון כאשר האריזה נחשפת לטמפרטורות גבוהות (אם מחממים את האוכל בתוך כלי הפלסטיק) או גם כאשר מדובר בנוזלים חומציים (כמו מיצי פירות או יוגורטים).
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
למה זה מסוכן?
כי יש להם השפעות שליליות על הבריאות שלנו, בעיקר על הפוריות, אבל הם גם גורמים למצב דלקתי בגוף באופן קבוע:
סוגי הפלסטיק המסוכנים ביותר:
ביספנול A:
BPA הוא סוג של פלסטיק הנמצא במגוון מוצרים, כולל בקבוקי שתייה, כלי אוכל, וציפויי פחיות מזון. מחקרים הראו כי BPA יכול לחקות את פעולת ההורמון אסטרוגן, מה שמוביל לשיבושים הורמונליים. לדוגמה, מחקר שפורסם ב- Environmental Health Perspectives מצא כי חשיפה ל-BPA קשורה לבעיות בריאותיות כמו הפרעות פוריות, סרטן השד והערמונית, והשפעות על התפתחות המוח אצל עוברים וילדים.
פתלאטים:
פתלאטים הם כימיקלים המשמשים לריכוך פלסטיק, ונמצאים במוצרים כמו אריזות מזון, צעצועים, ומוצרי טיפוח אישי. מחקרים הראו כי גם פתלאטים יכולים לשבש את המערכת האנדוקרינית על ידי הפרעה לפעילות ההורמונים, במיוחד הורמוני המין. מחקר שפורסם ב -Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מצא קשר בין רמות גבוהות של פתלאטים בדם לבין ירידה ברמות הטסטוסטרון אצל גברים, נשים וילדים.
חימום מזון באריזות פלסטיק – סכנה מוגברת:
מזון שהוזמן ב-Take Away או מחומם באריזות פלסטיק חד-פעמיות עלול להגביר את חשיפתנו למיקרו-פלסטיקים, במיוחד במיקרוגל. החימום משחרר חלקיקים וחומרים כמו BPA למזון. מזונות שומניים, כמו תבשילים עשירים בשמן, סופגים כמות רבה יותר של חומרים כימיים מהפלסטיק.
יש בכלל מה לעשות עם המידע הזה?
אני די בטוחה שגם אחרי שנקרא את כל זה נמשיך לקנות יוגורטים, חלב, ומאכלים אחרים שמגיעים בפלסטיק אבל אולי את המינימום כדאי לזכור:
העדיפו כלי זכוכית או נירוסטה: לאחסון מזון או לחימום במיקרוגל.
הימנעו מחימום מזון בפלסטיק: העבירו את האוכל לכלי מתאים לפני החימום.
בדקו תוויות פלסטיק: חפשו אריזות המסומנות כ -BPA-Free או ללא פתלאטים.
צרכו מזון טרי : מזון באריזות פלסטיק נחשף לאורך זמן לחומרים המזיקים; מזון טרי לרוב בטוח יותר.
מחזרו אריזות פלסטיק באופן נכון: כדי לצמצם זיהום סביבתי שיכול להשפיע על שרשרת המזון.
האם אפשר לדעת אם יש חלקיקי מיקרו פלסטיקים בגוף או בדם?
מחקרים עדכניים הראו שניתן לזהות חלקיקי מיקרופלסטיק בדם אנושי באמצעות בדיקות מעבדה מתקדמות. במחקר שפורסם בשנת 2022, ניתחו מדענים דגימות דם מ-22 תורמים בריאים ומצאו כי ב-17 מהן (כ-77%) היו חלקיקי מיקרופלסטיק שמשמשים בייצור בקבוקי שתייה, אריזות מזון ושקיות פלסטיק. לצערנו, כיום בדיקות לזיהוי מיקרופלסטיק בדם אינן זמינות במסגרת הרפואה השגרתית, והן מתבצעות בעיקר לצורכי מחקר.
לסיום, חשוב לציין שהמחקרים בתחום זה עדיין בראשיתם, וההשפעות הבריאותיות המלאות של נוכחות מיקרופלסטיק בדם אינן מובנות לחלוטין. אמנם לא ניתן להימנע לחלוטין מחשיפה לפלסטיק, אך עם קצת יותר מודעות ויישום כמה שינויים פשוטים, אולי ניתן לצמצם את החשיפה למיקרו-פלסטיקים וליהנות מאוכל בריא יותר.
לקורס של ד"ר מאיה רוזמן: איך משפרים את הבריאות ואיך יורדים במשקל בצורה שפויה והגיונית לחצו כאן
לניוזלטר של ד"ר מאיה רוזמן - כתבות, טיפים ועיצות לשיפור הבריאות - ישירות אליכם למייל, בחינם, כל מוצאי שבת - לחצו כאן