טף הוא דגן זעיר – מהקטנים בעולם – שמקורו באתיופיה. בגלל שגרגרי הטף כל כךקטנים, טוחנים אותם בשלמותם – מה שהופך את הקמח שנוצר ממנו תמיד ל־100% קמח מלא. תמיד מלא – זה יתרון ענק. טף נחשב לאחד מהדגנים העתיקים, והמרקם שלו עדין ואגוזי. באתיופיה הואמ שמש להכנת האינג’רה – הלחם החמצמץ המקומי.
מחקר שפורסם ב־Journal of Food Science and Technology מצא שקמח טף עשירבפוליפנולים ונוגדי חמצון שיכולים להגן על תאים מפני נזק חמצוני. מחקר נוסף מ־Nutrients הדגיש שטף עשוי לתרום לשיפור פרופיל השומנים בדם, כאשר הוא מחליף קמחים מעובדים. מחקר קטן באתיופיה מצא כי צריכת טף באופן יומיומי קשורה בשיפור מדדיברזל בקרב נשים בגיל הפוריות.
ניתן לשלב אותו באפיית לחמים, פנקייקים, קרקרים ועוגיות. לרוב מומלץ לשלב עם קמחים אחרים (כמו קמח שיבולת שועל או קמח שקדים) כדילשפר את המרקם. יש גם שדרוג מעניין: שימוש בקמח טף להכנת לחם דחוס ועשיר – בתוספת אגוזים, ירקות קלויים או קצח.
אז בשורה התחתונה, קמח טף הוא דגן מלא, מזין, נטול גלוטן ועשיר בסיבים וברזל – מה שהופך אותולאופציה מעניינת למי שמחפש לגוון את התפריט או לשפר את איכות התזונה. הוא אולי עדיין לא כוכב במטבח הישראלי, אבל עם כל כך הרבה יתרונות – שווהלתת לו הזדמנות.