ירוקים או שחורים: איזה זיתים בריאים יותר? | ד״ר מאיה רוזמן

זיתים: מה באמת ההבדל בין הירוקים לשחורים, למה כדאי להיזהר מזיתים "מושחרים", ואיך תוכלו לבחור נכון את אחד המזונות העתיקים והבריאים ביותר במטבח הישראלי? ד״ר מאיה רוזמן מסבירה

ד"ר מאיה רוזמן צילום: מועצת הצמחים
זיתים
זיתים | צילום: אינגאימג'
2
גלריה

שמן הזית מככב בכל רשימת "המאכלים הבריאים בעולם" ונחשב זה מכבר לאחד העמודים המרכזיים של התזונה הים תיכונית. אבל בין כל הדיבורים על איכויות השמן, נוטים לעיתים לשכוח את המקור – הזיתים עצמם.

הזית הוא לא רק אחד הסמלים הבולטים של המטבח הישראלי ושל תרבות האכילה הים תיכונית, אלא גם פרי עשיר וייחודי בעל יתרונות תזונתיים לא מבוטלים. למעשה, חלק גדול מהיתרונות שמיוחסים לשמן הזית – קיימים גם בזיתים עצמם, ולעיתים אף בעוצמה גבוהה יותר.

הזיתים מכילים ריכוז גבוה של חומצת שומן חד בלתי רוויה בשם חומצה אולאית (oleic acid) – אותה חומצה בריאה שמרכיבה את רוב שמן הזית. למעשה, שמההמדעי נגזר מהמילה הלטינית ל"זית" (olive), וזו עדות לחשיבותה בזית עצמו.

חומצה אולאית ידועה ביכולתה להפחית את רמות הכולסטרול הרע (LDL) ולהעלות את הכולסטרול הטוב (HDL), ובכך לתרום להפחתת הסיכון לטרשתעורקים ולמחלות לב וכלי דם.

כמו כן, הזיתים – במיוחד בצורתם הלא מעובדת – מכילים נוגדי חמצון טבעיים כגון ויטמין E ופוליפנולים, שגם הם תורמים להגנה על התאים מפני נזק חמצוני ודלקות כרוניות.

על המדף בסופר, תמצאו לעיתים אריזות שעליהן כתוב "זיתים שחורים מושחרים". נשמע אולי תמים – אבל מדובר בזיתים ירוקים שעברו תהליך עיבוד תעשייתי שבמסגרתו מוסיפים להם ברזל גופרתי (ferrous gluconate) כדי להפוך את צבעם לשחור.

זהו לא תהליך טבעי – ולעיתים קרובות הוא כולל גם חומרים משמרים ומייצבים, שחלקם פחות מומלצים לצריכה קבועה. הצבע השחור במקרה הזה הוא תוצאה של תהליך כימי, ולא של הבשלה טבעית – ולכן זיתים כאלה פחות מומלצים מבחינה בריאותית.

איך תזהו אותם? פשוט מאוד – חפשו את המילה "מושחרים" ברשימת המרכיבים. אם היא מופיעה – עדיף לבחור בזיתים אחרים.

זיתים
זיתים | צילום: אינגאימג'

הבחירה המומלצת ביותר היא זיתים ירוקים טבעיים או שחורים אמיתיים – כלומר כאלה שנקטפו בשלב מאוחר יותר של הבשלה, ולא עברו תהליך של השחרה כימית.

גם הזיתים הסגולים או הכהים, שלעיתים מופיעים תחת הכינוי "שחורים", אך ללא חומרים מושחרים – יכולים להיות בריאים מאוד, במיוחד אם הם נשמרו במלח או במים ולא בתוספים אחרים.

וכמובן – שימו לב לכמות המלח (נתרן)! זיתים הם פרי שנשמר בתמיסות מלח, ולכן כדאי לצרוך אותם במידה, לשטוף אותם לפני האכילה או לבחור בזנים דלי נתרן כשיש אפשרות.

שמן הזית מקבל את כל הקרדיט, אבל הזיתים עצמם – בצורתם הטבעית – הם מקור נפלא לשומן בריא, לנוגדי חמצון ולערכים תזונתיים חשובים.

תגיות:
תזונה
/
מאיה רוזמן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף