מחקר קוריאני מצא כי שתיית קפה שחור ללא סוכר עשויה לשפר את רמות הסוכר בדם ולהפחית את עמידות הגוף לאינסולין, בעיקר בקרב נשים. המחקר, שפורסם באתר "News Medical", בחן את הקשר בין שתיית קפה לבין תפקוד מטבולי, בדגש על איזון הגלוקוז ורגישות לאינסולין, בקרב מבוגרים בקוריאה. החוקרים התמקדו במיוחד בהשפעת הקפה השחור – ללא תוספות – והשוו בין נשים וגברים.
הקפה נחשב לאחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם, אך מחקרים שונים דיווחו עד כה על תוצאות מעורבות לגבי השפעותיו הבריאותיות. למרות נתונים המעידים כי כל כוס קפה נוספת מפחיתה את הסיכון לסוכרת מסוג 2 בכ־6%, המנגנונים הפיזיולוגיים שמאחורי התוצאה הזו עדיין לא מובנים לגמרי.
במחקר נמצא כי שתיית שני כוסות קפה ביום הפחיתה את הסיכון לרמות אינסולין גבוהות בצום ואת מדד HOMA-IR (עמידות לאינסולין) בכ־23%. בקרב נשים ששתו שני כוסות ומעלה, הירידה במדדים הייתה חדה אף יותר – עד 36% פחות אינסולין בצום ו־34% פחות עמידות לאינסולין.
היתרונות ניכרו במיוחד כאשר הקפה נצרך ללא סוכר. אצל נשים ששתו קפה שחור בלבד, נרשם שיפור משמעותי ברגישות לאינסולין ובאיזון הסוכר לעומת אלו ששתו קפה עם תוספות. עם זאת, החוקרים ציינו כי שתייה של יותר משלוש כוסות קפה ביום לא סיפקה יתרונות נוספים מובהקים.
החוקרים העלו כי ההשפעה הברורה יותר בקרב נשים עשויה לנבוע מרמות גבוהות יותר של ההורמון SHBG (גלובולין קושר הורמונים), המצוי אצל נשים בשל אסטרוגן. בנוסף, נשים נוטות פחות לעשן ולצרוך אלכוהול, מה שעשוי להעצים את תרומת התזונה לבריאות המטבולית.
לפי החוקרים, הקפה אינו משפר את תפקוד תאי הבטא בלבלב (שאחראים להפרשת אינסולין), אלא משפר את רגישות הגוף לאינסולין. ייתכן שמדובר בהשפעה של פוליפנולים, קפאין, נוגדי חמצון וחומרים אנטי־דלקתיים הקיימים בפולי הקפה, אשר תורמים להפחתת ספיגת גלוקוז ובלימת שחרור סוכר מהכבד.