צריכה קבועה של בשר מעובד, משקאות ממותקים ושומני טראנס עלולה להעלות משמעותית את הסיכון למחלות כרוניות כמו סוכרת סוג 2, סרטן המעי הגס ומחלות לב, כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי Nature Medicine. החוקרים ניתחו למעלה מ־60 מחקרים קודמים ובחנו את הקשרים בין תזונה לבין סיכון לתחלואה.

במחקר נמצא כי צריכה יומית של נקניקייה אחת מעלה ב־11% את הסיכון לסוכרת סוג 2 וב־7% את הסיכון לסרטן המעי הגס. שתייה יומית של פחית משקה ממותק (כ־330 מ"ל) העלתה את הסיכון לסוכרת ב־8% ולמחלת לב איסכמית ב־2%. לדברי ד"ר דמוואז הייל ממכון מדדי הבריאות בסיאטל, מדובר בקשר ברור בין הרגלי תזונה שגרתיים לבין תחלואה – גם בכמויות שנחשבות נמוכות יחסית.

ד"ר ניטה פורוהי מאוניברסיטת קיימברידג' מדגישה כי אין כמות "בטוחה" של צריכת בשר מעובד, וכי עדיף להמעיט ככל הניתן בצריכה שגרתית של מאכלים מסוג זה, לצד משקאות ממותקים ושומני טראנס תעשייתיים.

מזונות אלו, על פי החוקרים, תורמים לדלקתיות בגוף, תהליך הקשור במחלות כרוניות רבות. בשר מעובד, למשל, מכיל ניטריטים שיכולים להפוך לניטרוזמינים מסרטנים בקיבה. משקאות ממותקים מספקים כמויות גדולות של סוכר בפרק זמן קצר, מה שמוביל לעלייה במשקל ולשיבוש במטבוליזם. שומני טראנס, שהיו נפוצים בעבר במזונות תעשייתיים, מעלים את רמות הכולסטרול הרע ומגבירים את הסיכון להיווצרות חסימות בעורקים.

המחקר מבוסס על סקירה של מחקרים תצפיתיים, ולכן לא מוכיח קשר סיבתי אלא מתאר קשר סטטיסטי. נוסף לכך, המידע התזונתי שנאסף מהמשתתפים מתבסס על דיווח עצמי, מה שעלול להוביל לטעויות בזיכרון או בדיווח.

לצד ההמלצה להפחית צריכת מזונות מזיקים, החוקרים מדגישים את חשיבותה של תזונה מגוונת הכוללת ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים ומוצרי חלב מותססים. אלו מזונות שנמצאו תורמים לבריאות ולאריכות ימים. בסיכום, החוקרים ממליצים לא לשאוף לשלמות תזונתית אלא לאיזון סביר ומתמשך. "אוכל הוא לא רק מקור לחומרים מזינים – אלא גם חלק מרכזי בתרבות, הנאה, משפחתיות וקשרים חברתיים", נכתב במסקנות.