בריא או מסוכן? המאכלים שיכולים לפגוע בכם בשילוב עם תרופות | ד״ר מאיה רוזמן

שייק ירוק, אשכולית ויוגורט נשמעים בריאים אבל יכולים להפוך למסוכנים עם תרופות מסוימות. ד״ר מאיה רוזמן חושפת את המזונות שעלולים לשבש טיפולים רפואיים ומסבירה איך לשמור על תזונה נכונה מבלי לפגוע בתרופות

ד"ר מאיה רוזמן צילום: מועצת הצמחים
בריא או מסוכן? המאכלים שיכולים לפגוע בכם בשילוב עם תרופות | ד״ר מאיה רוזמן
בריא או מסוכן? המאכלים שיכולים לפגוע בכם בשילוב עם תרופות | ד״ר מאיה רוזמן | צילום: אינג'אימג'

זה נשמע הכי בריא בעולם – שייק ירוק, אשכולית סחוטה, תה ירוק או יוגורט פרוביוטי – אבל יש מאכלים שיכולים להפריע לפעולה של תרופות חשובות.

"האם מותר לי לשתות שייק ירוק אם אני לוקחת תרופה לדילול דם?" – זו הייתה השאלה של אחת המאזינות בתכנית הרדיו האחרונה שלי. לכאורה, נשמע שזו שאלה קטנה ונקודתית, אבל היא חושפת נושא רחב ומשמעותי במיוחד:  השפעה של מזון – אפילו בריא מאוד – על תרופות.

רבים מאיתנו מקפידים על תזונה בריאה, אבל לא מודעים לכך שחלק מהמזונות הכי נפוצים בבית – סלט ירוק, אשכוליות, תה צמחים, מוצרי חלב ואפילו יוגורט פרוביוטי – יכולים לשבש את פעילות התרופות שאנחנו לוקחים.

חלק מהמזונות האלה מקטינים את הספיגה של התרופה, אחרים מגבירים את ההשפעה שלה, ובמקרים מסוימים – זה עלול אפילו להיות מסוכן.

להיפך: כל עוד שומרים על כמות קבועה ויציבה של ירוקים, אפשר להתאים את המינון התרופתי – כך שהשילוב בין תזונה בריאה לתרופה יהיה בטוח ומאוזן. הבעיה נוצרת כאשר משנים פתאום את כמות הירוקים בתפריט.

לדוגמה, מוסיפים שייק ירוק יומי או מתחילים לאכול סלט כפול כל ערב – בלי להתייעץ או לעדכן את הרופא. השינוי הזה עלול לשבש את רמות הדילול, ולפעמים גם להוביל לסיכון ממשי לקריש דם או דימום.

לצד הירקות, יש עוד הרבה מזונות שנחשבים בריאים – אבל עלולים להשפיע על הספיגה, הפירוק או היעילות של תרופות מסוימות.

הנה כמה דוגמאות מפתיעות:

אם קצת נרחיק לכת: אז גם תה ירוק מכיל ויטמין K – מה שעלול להפריע לפעולת הקומדין. צמחי מרפא מסוימים, כמו ג'ינסנג, ג'ינג'ר וקינמון, עשויים להגביר את השפעת הדילול – ולהעלות את הסיכון לדימום. אז מה עושים? איך שומרים על תזונה בריאה – בלי לפגוע בתרופות? רוב האנשים לא צריכים להיבהל – אלא רק להיות מודעים.

אז רק להדגיש שוב, המזונות שציינו כאן הם בריאים מאוד – אבל במצבים רפואיים מסוימים, ובעיקר עם תרופות מסוימות, הם דורשים זהירות והתאמה אישית. אפשר בהחלט ליהנות מסלט ירוק, פרוביוטיקה, תה ירוק ושייקים – כל עוד יודעים איך לאזן נכון עם התרופות. במילים אחרות: המזון לא אויב – רק צריך לדעת מתי לשלב אותו בחוכמה.

תגיות:
תזונה
/
מאיה רוזמן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף