זה נשמע הכי בריא בעולם – שייק ירוק, אשכולית סחוטה, תה ירוק או יוגורט פרוביוטי – אבל יש מאכלים שיכולים להפריע לפעולה של תרופות חשובות.
"האם מותר לי לשתות שייק ירוק אם אני לוקחת תרופה לדילול דם?" – זו הייתה השאלה של אחת המאזינות בתכנית הרדיו האחרונה שלי. לכאורה, נשמע שזו שאלה קטנה ונקודתית, אבל היא חושפת נושא רחב ומשמעותי במיוחד: השפעה של מזון – אפילו בריא מאוד – על תרופות.
רבים מאיתנו מקפידים על תזונה בריאה, אבל לא מודעים לכך שחלק מהמזונות הכי נפוצים בבית – סלט ירוק, אשכוליות, תה צמחים, מוצרי חלב ואפילו יוגורט פרוביוטי – יכולים לשבש את פעילות התרופות שאנחנו לוקחים.
חלק מהמזונות האלה מקטינים את הספיגה של התרופה, אחרים מגבירים את ההשפעה שלה, ובמקרים מסוימים – זה עלול אפילו להיות מסוכן.
להיפך: כל עוד שומרים על כמות קבועה ויציבה של ירוקים, אפשר להתאים את המינון התרופתי – כך שהשילוב בין תזונה בריאה לתרופה יהיה בטוח ומאוזן. הבעיה נוצרת כאשר משנים פתאום את כמות הירוקים בתפריט.
לדוגמה, מוסיפים שייק ירוק יומי או מתחילים לאכול סלט כפול כל ערב – בלי להתייעץ או לעדכן את הרופא. השינוי הזה עלול לשבש את רמות הדילול, ולפעמים גם להוביל לסיכון ממשי לקריש דם או דימום.
לצד הירקות, יש עוד הרבה מזונות שנחשבים בריאים – אבל עלולים להשפיע על הספיגה, הפירוק או היעילות של תרופות מסוימות.
הנה כמה דוגמאות מפתיעות:
אם קצת נרחיק לכת: אז גם תה ירוק מכיל ויטמין K – מה שעלול להפריע לפעולת הקומדין. צמחי מרפא מסוימים, כמו ג'ינסנג, ג'ינג'ר וקינמון, עשויים להגביר את השפעת הדילול – ולהעלות את הסיכון לדימום. אז מה עושים? איך שומרים על תזונה בריאה – בלי לפגוע בתרופות? רוב האנשים לא צריכים להיבהל – אלא רק להיות מודעים.
אז רק להדגיש שוב, המזונות שציינו כאן הם בריאים מאוד – אבל במצבים רפואיים מסוימים, ובעיקר עם תרופות מסוימות, הם דורשים זהירות והתאמה אישית. אפשר בהחלט ליהנות מסלט ירוק, פרוביוטיקה, תה ירוק ושייקים – כל עוד יודעים איך לאזן נכון עם התרופות. במילים אחרות: המזון לא אויב – רק צריך לדעת מתי לשלב אותו בחוכמה.