במשך שנים רבות, קפה היה תחת מתקפה – רופאים ואנשי בריאות הציבור המליצו להפחית, להימנע, לחשוש. טענו שהוא מעלה את לחץ הדם, משפיע על הקצב הלבבי, גורם להתמכרות, פוגע בשינה ואולי אפילו מגביר סיכון לסרטן.
אבל בשנים האחרונות, ככל שמצטברות עדויות מדעיות עדכניות, התמונה משתנה לגמרי. מחקרים חדשים מגלים שלקפה יש דווקא תכונות מגנות, בזכות הרכב עשיר של נוגדי חמצון, תרכובות אנטי־דלקתיות, חומצות כלורוגניות, ואפילו השפעה מיטיבה על חיידקי המעי.
אז כמה קפה זה "בריא"? איזה סוג של קפה עדיף? האם אפשר לשתות גם קפאין וגם לישון טוב? והאם כל אחד באמת יכול ליהנות מההגנה הבריאותית שבקפה?
הנה ארבעה מחקרים חדשים, מעניינים וחשובים – שיכולים לשנות את הדרך שבה אתם מסתכלים על כוס הקפה של הבוקר (ושל הצהריים... ואולי גם של הערב).
ההשפעה החיובית נצפתה במיוחד סביב צריכה של ארבע כוסות ביום, ונראה שהקפה תורם להגנה בזכות נוגדי החמצון שבו – גם לאחר שכבר אובחנה מחלה. החוקרים הדגישו שהשפעה זו לא תלויה בשיטת ההכנה של הקפה, כל עוד מדובר בקפה טבעי וללא תוספות מזיקות.
לגבי יתר לחץ דם, הנתונים פחות חד־משמעיים: חלק מהמחקרים מצאו קשר חיובי וחלקם לא. אך במרביתם הודגש ששתייה מתונה של קפה אינה מגבירה את הסיכון, ולעיתים אף עשויה לשפר מדדים מטבוליים.
המנגנון המשוער: שפע של נוגדי חמצון ותרכובות אנטי־דלקתיות בקפה, אשר מסייעים בהפחתת תהליכי חמצון בגוף, מזעור נזקי דנ"א, ועיכוב תהליכי הזדקנות. ההשפעה נצפתה הן בקרב שותי קפה רגיל והן בקרב אלו שצרכו קפה נטול קפאין.
החוקרים הזהירו כי צריכה מופרזת של קפה עלולה להשפיע לרעה על אנשים עם מחלות מעי דלקתיות, ולכן חשוב להקשיב לגוף ולהתאים את הכמות לפי התחושה האישית.
האם זה נכון? אין לדעת בוודאות, אבל גם אפשר להמשיך בהרגלי הקפה שלכם בלי מצפון, ואם אתם רוצים שדרוג בריאותי כנראה שזה בכיוון אחר בתזונה שלכם – הפחתת מאכלים מתועשים, סוכר לבן, קמח לבן וצריכת יותר אוכל טבעי, ירקות פירות וקטניות.