סודה: בריאה או מזיקה – ואיך להפוך אותה למשקה הכי טוב לקיץ? ד״ר מאיה רוזמן מסבירה הכל.
בקיץ כולנו מחפשים משקה קר, מבעבע ומרענן. רבים שואלים – האם סודה זה בריא? סודה היא בעצם מים שאליהם הוסיפו פחמן דו־חמצני (CO₂) בלחץ. כך נוצרים הבועות שאנחנו כל כך אוהבים. בניגוד למשקאות מוגזים ממותקים, בסודה עצמה אין סוכר, צבעי מאכל או חומרים משמרים – היא פשוט מים עם גז.
מחקרים עדכניים מצאו כי שתיית סודה אינה גורמת לנזק ישיר, אלא לכל היותר עלולה לגרום לתחושת נפיחות קלה אצל חלק מהאנשים. סקירה שהתפרסמה ב־Journal of Nutrition הראתה שאין הוכחות לכך שסודה פוגעת בבריאות העצם, בניגוד לחשש הקיים סביב משקאות קולה עתירי זרחן.
המשמעות היא שסודה טבעית יכולה בהחלט להוות תחליף מצוין למים רגילים כשמתחשק לנו שינוי מרענן.
מחקרים הראו כי שתיית סודה יוצרת תחושת שובע גדולה יותר בהשוואה למים רגילים, בעיקר בזכות הבועות שמרחיבות את נפח הקיבה באופן זמני.
במחקר קטן שפורסם ב־Journal of Nutritional Science נמצא שאנשים ששתו מים מוגזים דיווחו על ירידה חזקה יותר בתחושת רעב לעומת אלו ששתו מים רגילים. המשמעות היא שסודה יכולה לעזור להפחית אכילה מיותרת בין הארוחות, במיוחד כשרוצים לשלוט בכמויות הקלוריות לאורך היום.
הנזק קטן בהרבה בהשוואה למשקאות קלים ממותקים, אבל עדיין – שתייה מרובה של סודה עלולה להחליש את ההגנה הטבעית של השן. רופאי שיניים ממליצים לשתות סודה עם ארוחה ולא בלגימות רצופות כל היום.
לסיכום, סודה עצמה אינה מזיקה – להפך, היא יכולה להוות תחליף נהדר למים כשמתחשק גיוון. הבעיה מתחילה רק כשמוסיפים לה סוכר, ממתיקים וחומרים מלאכותיים. לכן, הכי בריא להכין בבית סודה בטעמים טבעיים: זה פשוט, טעים, יפה, ובעיקר – נטול קלוריות וחומרים מיותרים.