שומן בטני הוא מהשומנים העיקשים ביותר, שקשה להיפטר מהם גם עם דיאטות ופעילות גופנית. שומן ויסצרלי, כלומר השומן העמוק בבטן העוטף איברים חיוניים כמו הכבד, הלבלב והמעיים, מהווה סיכון בריאותי חמור – הוא קשור להתפתחות סוכרת, מחלות לב, שבץ ושומן בכבד. הקרדיולוג הבכיר ד"ר פראדיפ ג'מנדאס מסביר כי צריכת יתר של סוכר מעלה את רמות האינסולין, מה שמעודד אגירה של שומן ויסצרלי מסוכן.
לדבריו, כפי שצוטט ב-Times of India, צום הוא אסטרטגיה יעילה במיוחד להתמודדות עם שומנים אלו. הורדת רמות האינסולין גורמת לגוף להשתמש במאגרי השומן כמקור אנרגיה, מה שמסייע להפחתת השומן הבטני, שיפור חילוף החומרים, הפחתת דלקות ותמיכה בבריאות הלב והמערכת המטבולית לטווח ארוך.
הקשר בין סוכר, אינסולין ושומן ויסצרלי
בריאיון לבלוג "Diary of a CEO" הסביר ד"ר ג'מנדאס כי צריכה תכופה של מזונות עשירים בגלוקוז מעודדת את הלבלב לייצר אינסולין. כאשר צריכת הגלוקוז מתמשכת, רמות האינסולין נשארות גבוהות לאורך זמן, מה שעלול להוביל לעמידות לאינסולין. במצב זה, הגוף זקוק ליותר אינסולין כדי לאזן את רמות הסוכר – סביבה מטבולית שמעודדת אגירת שומן.
עוד הוא מדגיש כי רמות אינסולין גבוהות ומתמשכות מובילות את הכבד להפוך עודפי גלוקוז לשומן – תהליך שיוצר שומן בכבד ושומן חדש סביב איברים פנימיים. בניגוד לשומן תת־עורי, השומן הויסצרלי מסוכן במיוחד משום שהוא עוטף איברים חיוניים ומעודד דלקת – גורם סיכון מרכזי למחלות לב.
צום לסירוגין מול דיאטת דלת קלוריות
מחקר שפורסם על ידי "National Institutes of Health" בארה"ב השווה בין צום לסירוגין בשילוב עם ויסות חלבון לבין הפחתת קלוריות רגילה. התוצאות הראו כי קבוצת הצמים רשמה ירידה של 33% במסת השומן הויסצרלי, לעומת 14% בלבד בקרב קבוצת ההפחתה הקלורית – וזאת למרות רמות דומות של פעילות גופנית והוצאת אנרגיה.
סכנות האינסולין הגבוה
ד"ר ג'מנדאס מזהיר כי רמות אינסולין גבוהות לאורך זמן עלולות להיות הרסניות למערכת המטבולית – גם אצל אנשים בעלי רמות סוכר תקינות. לדבריו, "כל הורמון שנמצא זמן רב מדי בגוף גורם לגוף לפתח חסינות אליו. לכן הגוף מייצר כמויות גדולות יותר של אינסולין כדי להוריד את רמות הסוכר".
כך נוצר מצב שבו עודפי גלוקוז מומרים לשומן ויסצרלי, בעיקר סביב הלבלב והכבד. שומן זה מפריש תרכובות מזיקות, פוגע באיזון ההורמונלי, מאט את חילוף החומרים ומעלה את הסיכון לעמידות לאינסולין, מחלות לב ושומן בכבד – גם אצל אנשים שאינם סובלים מעודף משקל גלוי.
מניעת מחלות כרוניות
שריפת השומן הויסצרלי מפחיתה את היקף הבטן, מצמצמת דלקות ומשפרת את רגישות האינסולין. השילוב הזה מסייע להפחתת הסיכון למחלות לב, סוכרת ושומן בכבד – ותורם לבריאות מטבולית כללית.
לכן, צום – בשילוב תזונה מאוזנת והפחתת צריכת סוכר, יכול לשפר במהירות את בריאות הגוף ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות. הבנת המנגנונים שמאחורי השומן הויסצרלי והאינסולין מאפשרת לכל אדם לקבל החלטות מושכלות שיתרמו לבריאותו לטווח הארוך.