במחקר מדעי פורץ דרך גילו חוקרים כי חומצת שומן בריאה המצויה בשמן הזית ובמזונות נוספים עשויה להגביר את יכולת מערכת החיסון להילחם בסרטן, בעוד שסוג אחר של חומצות שומן נפוצות עלול דווקא להחליש את ההגנה החיסונית ולזרז את צמיחת הגידולים.
צוות מאוניברסיטת הונג קונג מצא כי החומצה האולאית (Oleic Acid), הנפוצה בשמן זית, תומכת בפעילותם של תאי חיסון מיוחדים הנקראים תאי דלתא-גמא T (γδ-T) — “חיילי התגובה המהירה” של הגוף, שתפקידם לתקוף זיהומים וגידולים בשלביהם הראשונים. המחקר, שפורסם בכתב העת Signal Transduction and Targeted Therapy ונסקר באתר המדעי New Atlas, מצא כי חשיפת תאים אלה לחומצה אולאית שיפרה את תפקודם באופן דרמטי.
במהלך הניסוי, החוקרים גידלו במעבדה תאי חיסון אנושיים וחשפו אותם לשתי חומצות שומן - חומצה אולאית (OA) משמן הזית וצה פלמיטית (PA) משמן הדקל, בשר ומוצרי חלב. התוצאות היו חד־משמעיות: התאים שנחשפו לחומצה האולאית הציגו יציבות מיטוכונדריאלית (המיטוכונדריה היא "מפעל האנרגיה" של התא), פעילות מטבולית גבוהה ויכולת מוגברת להשמדת תאים סרטניים.
לעומתם, התאים שנחשפו לחומצה הפלמיטית סבלו מכשל מטבולי, קריסת מערכות פנימית ותגובה דלקתית שהובילה למותם – תהליך שהפך את סביבת מערכת החיסון ליותר תוקפנית ופחות יעילה במאבק בגידולים.
פרופ’ טו וֵן־וויי, החוקר הראשי מהפקולטה לרפואת ילדים באוניברסיטת הונג קונג, אמר: “ממצאינו מצביעים על כך שצריכת מזונות עשירים בחומצה אולאית – כמו שמן זית, אבוקדו ואגוזים – יכולה לחזק את יכולת מערכת החיסון לפקח על גידולים ולבלום את התפתחותם. זה פותח כיוונים חדשים לטיפולים יעילים יותר נגד סרטן”.
החוקרים ציינו כי לתוצאות יש השלכות מעשיות: חולי סרטן יכולים לשפר את תגובת גופם לטיפולים על ידי הגדלת צריכת מזונות עשירים בחומצה אולאית, ובה בעת הפחתת מזונות עתירי חומצה פלמיטית – כמו בשר שמן, שמן דקל ומזון מעובד. הם הדגישו כי ניתן לשלב את הממצאים במסגרת אסטרטגיות טיפול חדשות המשלבות בין תזונה ממוקדת לתרופות אימונותרפיות, לשיפור יעילות מערכת החיסון.