מוצקי חלב: היתרונות המוכרים של החלב מצויים במוצקיו. חלבון החלב הוא חלבון איכותי. כלומר כזה שמכיל את כל חומצות האמינו החיוניות שהגוף אינו יכול לייצר בעצמו והן קלות לעיכול.
חלבוני החלב נחלקים לשתי קבוצות: העיקרית קזאין - חלבונים שאינם מסיסים במים ומהווים 80%, והשנייה - חלבונים המכונים מי גבינה (Whey). אלה מסיסים במים ומהווים 20%. אחד מיתרונותיו של הקזאין הוא התרומה לשיפור ספיגה של מינרלים מסוימים כמו סידן וזרחן. החלב מהווה מקור טוב לסידן שזמין לגוף. החלבונים במי גבינה תורמים להעלאת מסת השריר ולשימורה.
המינרל סידן הוא אחד הבולטים במוצקי החלב. הוא חיוני ביותר לבריאות השלד והשיניים, ונמצא בכמויות גדולות יחסית בחלב ומוצריו. כוס חלב מספקת כ־200 מ"ג סידן, המהווה 20% מההמלצה היומית למבוגרים בגילי 19־50.
על מי שנמנע ממוצרי חלב (מטעמי אלרגיה או טבעונות) יש להשלים את כמות הסידן הנדרשת ממזונות מעולם הצומח ובעזרת תוספי תזונה, על פי הנחיות והמלצות של תזונאית קלינית.
רגישות לרכיבים מסוימים במזונות מאופיינת באחד משני הסוגים: אלרגיה למזון ואי־סבילות למזון. אלרגיה מתרחשת כאשר מערכת החיסון שלנו אינה מבחינה בין "עמית" ל"יריב", ומתייחסת לרכיב מזון מסוים בטעות כאל מזיק או פוגע בגוף, ובתגובה מייצרת נוגדנים (אימונוגלובולינים). אלרגיות בדרך כלל מתחילות בשלבי החיים המוקדמים, בגילי שנה עד שנתיים, אך יכולות להופיע גם בכל גיל מאוחר יותר.
בדרך כלל הילדים מתגברים על האלרגיות לחלב ולביצים עד גיל 3 (15%־10% מהתינוקות האלרגיים יהיו אלרגיים גם כמבוגרים). להבדיל מאלרגיה, אי־סבילות למזונות אינה קשורה למערכת החיסון ונגרמת מסיבות שונות, בעיקר מטבוליות: בעיה במערכת העיכול הבאה לידי ביטוי בקושי בפירוק מזון כמו לקטוז (סוכר חלב) בגלל מחסור באנזים לקטוז במעי. אי־סבילות למזון בניגוד לאלרגיה לא תגרום לתגובה של המערכת החיסונית, ולעתים ניתן לצרוך חלב ומוצריו בכמות מסוימת בלי לחוש בסימפטומים המשתנים בעוצמתם מאדם לאדם - כמו כאבי בטן, נפיחות, כאבי ראש.
חלב ומוצרים אחרים דלים בלקטוז הם כאלה שמוסיפים להם את האנזים לקטז, שמפרק את סוכר החלב. בגבינות קשות יש מעט מאוד לקטוז, כיוון שהוא מתפרק בתהליך ייצורן. פרט לחלב ומוצריו ישנן תרופות המכילות לקטוז, יש לשים לב לכך, כיוון שהיקף אי־הסבילות ללקטוז בקרב האוכלוסייה עולה עם הגיל.