מחקר מקיף שנערך בקרב יותר מ-18,500 חובבי אוכל מרחבי העולם מגלה כי הבירות הקולינריות המוכרות של אירופה כבר לא שולטות לבדן בכתר. מגזין הלייפסטייל "טיים אאוט" פרסם את דירוג ערי האוכל המומלצות ביותר לשנת 2025, והתוצאות פותחות בפני חובבי קולינריה אופקים חדשים ומפתיעים.
במקום הראשון והמוביל, ללא עוררין, ניצבת ניו אורלינס. העיר הלואיזיאנית, המכונה "העיר הקלה", הפתיעה רבים בעלייתה לפסגת הדירוג העולמי. אך מי שמכיר את המטבח המקומי יודע שמדובר בהצדקה מוחלטת: שילוב ייחודי של תרבויות קולינריות צרפתיות, ספרדיות, אפריקאיות ווייטנאמיות יצר מטבח שאין דומה לו בעולם.
הגומבו (מרק עשיר ומתובל), הג'מבלייה (תבשיל אורז מושפע ממטבחים מרובים), והבנייה (כיסוני בצק מטוגנים בציפוי אבקת סוכר) הם רק חלק קטן מהסיבות שהעיר זכתה להכרה בינלאומית. כפי שציין אחד המשתתפים בסקר: "בניו אורלינס לא אוכלים כדי לחיות, אלא חיים כדי לאכול".
אסיה מככבת בצמרת
מיד אחרי ניו אורלינס, במקום השני, נמצאת בנגקוק – בירת תאילנד שמייצגת בצורה המושלמת את הפיכת אסיה למעצמת אוכל עולמית. מה שמייחד את בנגקוק הוא הגיוון העצום: מחד, מסעדות עטורות כוכבי מישלן; מאידך, דוכני רחוב שבהם ניתן למצוא ארוחה מעולה ב-15 שקל בלבד.
הניגודיות הזו היא שהופכת את בנגקוק ליעד המושלם לאוהבי אוכל. אפשר לאכול בבוקר ארוחה מפוארת במלון יוקרה, ובערב לשבת על פלסטיק בסמטה צדדית ולטעום את הפאד תאי הטוב בעולם.
הלוחמת הקולומביאנית ויתר המתמודדים
במקום השלישי ניצבת מדיין הקולומביאנית, שמפתיעה ברמת האיכות הגבוהה והמחירים הנוחים של המזון המקומי. זו העיר היחידה בעולם שבה אפשר לאכול ארוחת גורמה ולשתות קפה מעולה, ועדיין להישאר בתקציב צנוע.
קייפטאון הדרום-אפריקאית תופסת את המקום הרביעי, ומציעה שילוב מרתק של מטבחים אפריקאיים, הולנדיים, מלזיים והודיים. במקום החמישי ניצבת מדריד, שבשנים האחרונות הפכה למוקד חדשנות קולינרית. אמנם ברצלונה תמיד הייתה מוכרת יותר בזירה העולמית, אך הבירה הספרדית מציעה חוויות אותנטיות יותר ומחירים נוחים יותר, לפי המקומיים.
View this post on Instagram
מקסיקו סיטי במקום השישי מייצגת את עליית קרנו של המטבח המקסיקני, שכבר לא נתפס כאוכל "אתני" אלא כאחד המטבחים המתוחכמים והמורכבים בעולם. המקום השביעי שייך ללאגוס הניגרית – העיר האפריקאית היחידה מלבד קייפטאון שהצליחה להיכנס לעשירייה הפותחת.
את הרשימה משלימות שנגחאי במקום השמיני, פריז במקום התשיעי (ירידה מפתיעה עבור מה שנחשבה פעם לבירת הקולינריה העולמית), ג'קרטה האינדונזית במקום העשירי.
ההפתעה האינדונזית
ג'קרטה מהווה את אחת ההפתעות הגדולות ברשימה. העיר האינדונזית, שבעבר לא נחשבה ליעד תיירותי מובהק, זוכה להכרה על המגוון המרשים של תבשיליה. הרנדנג – נתחי בקר המבושלים בחלב קוקוס ותערובת תבלינים עשירה – זכה כבר בעבר לטייטל המאכל הטעים ביותר בעולם, וכעת מושך תיירי אוכל רבים לבירה האינדונזית.
איפה הערים האירופאיות?
מפתיע לגלות שמלבד מדריד ופריז, אף עיר אירופאית אחרת לא נכנסה לעשירייה הראשונה. נאפולי האיטלקית דורגה רק במקום ה-19, ופורטו הפורטוגלית במקום ה-17. רומא, ברצלונה, אתונה וערים אירופאיות מובילות אחרות נעדרות לחלוטין מהרשימה. האם אנחנו עומדים לפני שינוי עמוק בתפיסה של מזון איכותי?