רגע לפני שהקיץ הישראלי הלוהט משתלט על הנוף, חופשת הפסח מציעה הזדמנות מושלמת לגלות את אחד האוצרות הטבעיים הגדולים של מרכז הארץ - שבילי האופניים של נחל הירקון. הנחל המתפתל לאורך 27 קילומטרים בין פארקים ושטחים ירוקים, הפך בשנים האחרונות למוקד משיכה לרוכבי אופניים, המוצאים בו מקלט של טבע פראי בלב האזור העירוני.

רשות נחל הירקון עבדה לאחרונה על עבודות תחזוקה והכשרת שבילים לרגל החג, כולל גיזום "מנהרות הקנים" - אותן מנהרות טבעיות מוצלות וקרירות מקני סוף לצד הנחל, שהפכו לאטרקציה מבוקשת במיוחד.

פנינו לקבוצת "נאמני שביל הירקון לאופניים" כדי לקבל המלצות למסלולי רכיבה מהשטח. הקבוצה, שהוקמה לפני חמש שנים על ידי דודו מילגרום, מונה כיום כ-1,470 רוכבים ורוכבות, ומקיימת שיתוף פעולה הדוק עם רשות נחל הירקון.

"עם הקמת הקבוצה קיבלתי את ברכת הדרך מרשות נחל הירקון", מספר דודו מילגרום. "חברי הקבוצה מעדכנים את הרשות במפגעים בשטח וזה מסייע לטיפול מהיר ויעיל". הקבוצה אף מקיימת טיולי רכיבה משותפים, חלקם בהדרכת האקולוג של הרשות. 

טיולי אופניים בשבילי נחל הירקון (צילום: אברהם רונקו)
טיולי אופניים בשבילי נחל הירקון (צילום: אברהם רונקו)

מסלול מנהרות הקנה
המלצת דודו מילגרום, בן 66 מתל אביב

דודו, מקים קבוצת "נאמני שביל הירקון לאופניים", רוכב בשבילי הירקון כבר עשר שנים ומציע מסלול באורך 40 קילומטרים שמתחיל מתל אביב לאורך שביל פארק הירקון, ממשיך לשביל התע"ש ברמת השרון בצד הצפוני של הירקון, ונכנס למנהרות הקנה, שהן לדבריו "חוויה בלתי רגילה של רכיבה בג'ונגל". המסלול ממשיך לגשר פרוחיה, המפל הנסתר וטחנת הקמח של אבו רבאח, וחוזר לתל אביב בדרך כורכר יפו-שכם לאורך מסילת הרכבת.

"המנהרות הארוכות מוצלות, גם בקיץ הטמפרטורה נעימה והתחושה היא של רכיבה בג'ונגל", מתאר דודו. "את המסלול באורך 40 ק"מ אנו גומעים בשלוש שעות - כיף אמיתי!".

טיולי אופניים בשבילי נחל הירקון (צילום: באדיבות רשות נחל הירקון)
טיולי אופניים בשבילי נחל הירקון (צילום: באדיבות רשות נחל הירקון)

מסלול נפתולי הירקון
המלצת תני גזית, בן 62 מהוד השרון

תני, רוכב ותיק עם כמעט 20 שנות ניסיון בשבילי הירקון, מספר: "בעבר הייתי גוזם את קני הסוף בעצמי כי לא הייתה רשות כמו היום שדואגת לזה". 
המסלול שלו באורך 20 קילומטרים מתחיל מעגלת הקפה בפארק האקולוגי בהוד השרון, ממשיך דרומה לשביל הירקון, עובר בגשר פרוחיה ומתחיל לרכב בגדה הדרומית, שהיא לדבריו "השביל הפראי יותר". הרכיבה ממשיכה מתחת לגשרי כביש 5, מגיעה לגשר כביש 4, חוצה לגדה הצפונית ורוכבת בנפתולי הירקון, נכנסת ל"היי לייט של הירקון" - מנהרות הקנים, חוצה את נחל הדר וחוזרת לפארק האקולוגי.

"אחד הדברים היפים בירקון זה שאפשר להגיע מכל מיני כיוונים, וכל פעם הטבע שונה", מציין תני. "הירקון הוא מגרש אימונים מאוד טוב, כי יש בו גם רמה למשפחות וגם לרוכבים שרוצים להתאמן ממש".

גיזום מנהרות הקנים בנחל הירקון (צילום: באדיבות רשות נחל הירקון)
גיזום מנהרות הקנים בנחל הירקון (צילום: באדיבות רשות נחל הירקון)

מסלול מקורות הירקון
המלצת יעל צנגן טטרקה, בת 69

יעל אוהבת את הגיוון בירקון ומדגישה: "היתרון של הירקון שברובו מוצל בקיץ במה שאנחנו קוראים 'מנהרות הירקון'". 
המסלול הבסיסי שלה (25 ק"מ) יוצא מהפארק האקולוגי בהוד השרון, עובר דרך אבו רבח למקורות הירקון, מגיע למבצר אניטיפטרוס וחוזר דרך בית לאה. יעל מציעה גם אפשרויות להרחיב את המסלול: שילוב רכיבה דרך הר התצפית של פתח תקווה (תוספת של 5 ק"מ) או הארכה עד נמל תל אביב וחזרה (סה"כ 50 ק"מ).
"המסלול נהדר בקיץ ביציאה בשעות 05:30-06:00 וחזרה בשעה 10:00, כשברובו המסלול מוצל ונעים", היא מספרת.

שביל ישראל בגדות הירקון
המלצת אברהם רונקו, בן 72

אברהם מחזיק בלוג רכיבה שבו הוא מתעד את מסלוליו באמצעות GPS ומשתף אותם עם רוכבים אחרים. המסלול שלו (40 ק"מ הלוך וחזור) יוצא לאורך הגדה הצפונית של הירקון, עובר דרך מנהרות הקנה ושביל יונתן בירקון, חולף על פני גשר המכביה, ממשיך דרך גשר ההדרים ובית לאה, מגיע למפל הנסתר ולפארק האקולוגי הוד השרון עם עלייה להר לתצפית, וחוזר באותו מסלול.

"אני מאוד אוהב את תל אפק. זה המקום המועדף עליי לפיקניק עם הנכדים בגלל המים שעוברים שם, וכולם תמיד משפריצים ונהנים מהמים. אני מעדיף את זה מהים כי בים צריך לשים אלפיים עיניים על הילדים", מספר אברהם.

לפני שיוצאים לדרך: מפת שבילים ואתרים זמינה באתר רשות נחל הירקון, ניתן גם לקבל עותקים מודפסים של מפות כיס במשרדי הרשות. כמו כן, מומלץ להתעדכן במצב השבילים דרך קבוצת "נאמני שביל הירקון לאופניים" בפייסבוק.