חצי האי האיברי מנסה היום לחזור לשגרה לאחר הפסקת החשמל המסיבית שפקדה את ספרד ופורטוגל אתמול והשביתה את מערכות התחבורה, התקשורת והשירותים הבסיסיים בשתי המדינות. למרות שהחשמל כבר הוחזר כמעט לחלוטין, מיליוני אנשים עדיין מתמודדים עם ההשלכות, במיוחד בתחום התחבורה.
חברת החשמל הספרדית "רד אלקטריקה", שהיא בבעלות ממשלתית חלקית, הודיעה הבוקר כי 99.16 אחוז מהחשמל במדינה כבר הוחזר. בפורטוגל, הממשלה הכריזה על החזרה מלאה של החשמל. עם זאת, מצב החירום שעליו הכריז ראש ממשלת ספרד פדרו סנצ'ז בחצות אמש עדיין בתוקף.
עדיין כאוס בשדות התעופה
הנוסעים בשדות התעופה של חצי האי האיברי ממשיכים להתמודד עם שיבושים משמעותיים. למרות שרוב שדות התעופה חזרו לפעילות מלאה, ההשפעות המצטברות של מאות טיסות שבוטלו אתמול יוצרות עיכובים ובעיות שרשרת גם היום.
על פי חברת הניתוח התעופתי Cirium, אתמול בוטלו 413 טיסות אל ומספרד ו-372 אל ומפורטוגל. בפועל, ההערכה היא שכ-500 טיסות סך הכל בשתי המדינות לא יצאו לדרכן, שכן חלק מהטיסות נספרו פעמיים בסטטיסטיקה (טיסות בין שתי המדינות).
שדה התעופה של ליסבון נפגע קשה במיוחד, עם ביטול של 45 אחוז מהטיסות היוצאות. בסביליה בוטל שליש מהטיסות, ובמדריד וברצלונה בוטלו כ-50 טיסות יוצאות בכל אחד מהם.
חברת Aena, המפעילה 56 שדות תעופה בספרד, פרסמה הבוקר הודעה שבה היא מציינת כי כל שדות התעופה חזרו לפעילות. "אנו ממליצים לנוסעים לבדוק את מצב שירותי התחבורה הציבורית המגיעים לשדות התעופה ולהתייעץ עם חברת התעופה שלהם לגבי סטטוס הטיסה," מסרה החברה. "במהלך הלילה, שדות התעופה התאימו את לוחות הזמנים שלהם לצרכי הנוסעים שהטיסות שלהם תוזמנו מחדש, ולא היו צפיפויות משמעותיות בטרמינלים."
רשות התעבורה האווירית הספרדית Enaire הודיעה כי בקרת התעבורה האווירית חזרה לפעולה רגילה בשלושת מרכזי הבקרה שנפגעו: מדריד, ברצלונה וסביליה. למרות זאת, רבות מהטיסות המתוכננות להיום עדיין סובלות מעיכובים או ביטולים כתוצאה מההשפעה המצטברת של אתמול.
זכויות הנוסעים שטיסתם בוטלה
נוסעים שטיסתם בוטלה בשל הפסקת החשמל עשויים להיות זכאים לסיוע במסגרת "תקנות סירוב עלייה למטוס" האירופיות. מאחר שהשיבוש נגרם בשל נסיבות חריגות שאינן בשליטת חברת התעופה, הנוסעים לא יקבלו פיצוי כספי ישיר, אך הם זכאים לסיוע מסוים.
נוסעים של חברת התעופה איזיג'ט, למשל, שנתקעו בספרד או בפורטוגל, מקבלים העברות ללא תשלום לטיסה חלופית בתוך 72 שעות או שובר לטיסה עתידית, כך על פי הודעת החברה.
בעלי ביטוח נסיעות עם כיסוי מורחב לשיבושי נסיעות עשויים להיות זכאים להחזרים על הוצאות נוספות כמו לינה, ארוחות או תחבורה חלופית. מומחי ביטוח ממליצים לנוסעים לשמור על כל הקבלות ולתעד את השיבושים במידת האפשר.
Spain and Portugal still reeling from massive blackout
— Bangal News (@news_banga1259) April 29, 2025
Although power has been mostly restored, efforts continue to recover affected services after Monday’s outage.#PowerOutage pic.twitter.com/VpGOzlBvmk
רשת הרכבות עדיין משובשת קשות
מערכת הרכבות בשתי המדינות ספגה את המכה הקשה ביותר בהפסקת החשמל. שירותי החירום בספרד דיווחו אתמול על חילוץ של כ-35,000 נוסעים שנתקעו ברכבות ובמערכות המטרו כאשר הרכבות נעצרו באופן פתאומי. רבים נאלצו לתפוס טרמפים או ללכת שעות כדי להגיע ליעדם.
מפעיל הרכבות הספרדי Renfe הודיע כי שירותי הרכבות העירוניים במדריד פועלים כיום רק ב-50 אחוז מהקיבולת הרגילה. קווי הרכבת המהירה בין מדריד לברצלונה, ולנסיה, מורסיה, אליקנטה, חבל הבאסקים ואלחסיראס חזרו לפעילות רגילה, אך רכבות לכיוון הוואלבה, קדיז, סלמנקה, בדחוז וגליסיה עדיין מושבתות עד להודעה חדשה.
נוסעים רבים מדווחים על כאוס ותורים ארוכים בתחנות הרכבת המרכזיות במדריד וברצלונה, כאשר אלפים מנסים למצוא דרך חלופית להגיע ליעדם או להזמין כרטיסים חדשים.
שירותי המטרו במדריד חידשו שירות חלקי בשעה 8:00 הבוקר, עם כ-80 אחוז מהרכבות הפועלות בשעות העומס. נשיאת קהילת מדריד, איזבל דיאז איוסו, הודיעה ברשתות החברתיות כי כל קווי האוטובוסים העירוניים והבין-עירוניים פועלים כרגיל, וההגעה אליהם תהיה חינם לאורך כל היום כדי לפצות את התושבים על הכאוס.
גם המטרו של ברצלונה נפתח מחדש וחוזר בהדרגה לפעילות רגילה. מערכות המטרו של ליסבון ופורטו בפורטוגל גם הן חזרו לפעול, אם כי עם עיכובים קלים.
למרות החזרה ההדרגתית לשגרה, רבים מהנוסעים עדיין מתמודדים עם תוצאות ההשבתה מאתמול. אנשים רבים בילו את הלילה בתחנות או ברכבות תקועות, והתורים הארוכים בתחנות המרכזיות ממשיכים גם היום.