קריסת המצוק בהרצליה: "אנחנו רגע לפני סגירת חופי הים"

חלק מהמצוק קרס באזור הסגור ממילא לציבור, אך ברט"ג מזהירים מפני סכנת התמוטטות לאורך רצועת החוף מפלמחים ועד חדרה

מיטל שרעבי צילום: פרטימשה כהן צילום: אבשלום ששוני
המצוק שקרס בחוף סידני עלי
המצוק שקרס בחוף סידני עלי | צילום: אסף ניסנבוים רשות הטבע והגנים
2
גלריה

הבוקר (שבת) אירעה התמוטטות של חלק מהמצוק בחוף סידני עלי בהרצליה. פקחי רשות הטבע והגנים הגיעו למקום ובוחנים את נסיבות האירוע. ברשות מדגישים כי מדובר באזור הסגור לציבור דרך קבע בשל סכנת התמוטטות, ולא בסגירה זמנית בעקבות האירוע. הציבור מתבקש שלא להגיע למקום ולהישמע להנחיות הבטיחות.

עוד נמסר כי לאורך המצוק החופי, מאזור פלמחים ועד חדרה, קיימת סכנה ממשית ומיידית להתמוטטות. ברשות קוראים למטיילים ולמתרחצים לשמור מרחק מהמצוקים ולפעול בהתאם לשילוט האזהרה המוצב בשטח.

כאמור ברשות הטבע והגנים הדגישו כי מדובר אזור הסגור לציבור באופן קבוע ולא בסגירה זמנית. זאת, בשל סכנת התמוטטות ממשית. ברשות יצאו בקריאה להימנע מהגעה למקום. עוד התריעו כי לכל אורך המצוק החופי מאזור פלמחים ועד חדרה, קיימת סכנת התמוטטות מיידית של המצוק ופנו לציבור לשמור מרחק ולפעול בהתאם לשילוט ההסברה המוצב בשטח.

חוף הצוק
חוף הצוק | צילום: החברה הממשלתית להגנות מצוקי חוף הים התיכון

רצועת החוף של ישראל, המתפרסת לאורח של כ-190 ק"מ כוללת כ-45 ק"מ של מצוקים במקטעים שבין חדרה לאשקלון, כאשר ישנם מקטעים לאורך קו חוף, בהם קיימים מצוקי כורכר. בעבר היו התרעות כי בשל היעדר תקצוב בהיקף הנדרש, אין טיפול יסודי הנותן מענה לסכנת קריסת מצוקים. ההערכות הן שיש צורך בתקציבים בהיקף של מאות מיליוני שקלים, כדי לבצע חיזוק ושיקום של המצוקים לאורך קו החוף.

פרופ' צביאלי, מומחה לתהליכים חופיים וחוקר בפקולטת מדעי הים במרכז האקדמי רופין, אמר את הדברים בעקבות קריסת מצוקים בגבול עמק-חפר נתניה, לאחר ירידת גשמים עוצמתיים. "הממשלה והמשרד להגנת הסביה עושים מאמצים גדולים להתמודד עם הבעיה, אבל הבעיה דורשת תקציבים ומאמצים ברמה הלאומית הרבה יותר גדולים ממה שמוקצה לכך", הוא הסביר אז – "גם בהקשר להגנות ימיות על החוים שנמצאים על המצוק וגם מצוק עצמו שדורש טיפול אינטנסיבי".

הוא העריך כי הרשויות המקומיות אינן מסוגלות לטפל בזה במסגרת התקציבית שלהן והטיפול במצוקים מחייב סיוע כלכלי עמוק. "עד שהמדינה לא תיכנס לעניין בצורה מלאה, אנחנו נמשיך לאבד שטחים נוספים במצוק ואנחנו חשופים לנזקים ברכוב וחיים אדם", הוא התריע לפני כחודשיים: "המצב ילך ויחריף ככל שנמשיך קדימה וללא טיפול".

תגיות:
הרצליה
/
חופים
/
רשות הטבע והגנים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף