10 אלף טיסות, מעצמה אחת וגוגל: ניסוי מהפכני נגד מגמת ההתחממות

בבריטניה יחל ניסוי רחב שבו טייסים ישנו מעט את גובה הטיסה כדי לצמצם שובלי עיבוי, האחראים לכ-35% מהתחממות התעופה. בעזרת נתוני מזג אוויר ו-AI של גוגל ייבחנו כ-10,000 טיסות

אלי לאון צילום: פרטי
עקבו אחרינו
בריטיש איירווייס
בריטיש איירווייס | צילום: שאטרסטוק
3
גלריה

כאשר הפליטה החמה של מנועי הסילון מתערבבת עם לחות ופיח בגובה רב, נוצר שובל של חלקיקי קרח שעלול לכלוא כמויות מסוכנות של חום באטמוספירה. מה שמומחים מכנים "אפקט שובלי העיבוי" אחראי לכ-35% מההתחממות הגלובלית הנגרמת על ידי תעשיית התעופה, ומהווה בין אחוז לשניים מכלל ההתחממות הגלובלית מעשה ידי אדם.

בריטיש אירווייס
בריטיש אירווייס | צילום: רויטרס

במהלך שני החורפים הקרובים, בקרי תעופה בריטים יורו למאות טייסים החוצים את האוקיינוס האטלנטי להתאים את מסלולם ולטוס בגבהים שבהם הסיכוי ליצירת השובלים הבעייתיים נמוך יותר. הניסוי, שמוגדר כגדול מסוגו, יתקיים במרחב האווירי שממערב לאירלנד. בשילוב של נתוני מזג אוויר וניתוח בינה מלאכותית של חברת "גוגל", יתבקשו הטייסים לשנות קלות את גובה הטיסה. כ-10,000 טיסות צפויות לעבור במרחב האווירי במהלך תקופת הניסוי, ואחוז קטן מהן יתבקש לסטות ממסלולו.

שינוי זעיר בגובה - הפחתה דרמטית בשובלים המחממים

מטוס ארקיע
מטוס ארקיע | צילום: הדס פרוש פלאש 90

עם זאת, לתוכנית יש גם חסרונות שעלולים להתברר כאירוניים: אפילו שינויים קלים במסלול הטיסה, או טיסה בגובה נמוך יותר, דורשים שריפת דלק מוגברת. על אף שההערכות המוקדמות, שצוטטו ב"ניו יורק טיימס", גורסות כי התועלת האקלימית תעלה על הנזק שנגרם מתוספת הדלק, הניסוי הנוכחי צפוי להכריע סופית האם שינוי נתיבי השמיים הוא אכן הפתרון להתחממות.

תגיות:
בריטניה
/
גוגל
/
תעופה
/
טיסות
/
התחממות גלובלית
/
מטוסים
/
איכות הסביבה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף