במילה ובאיור: חזרה לימים בהם "המאפיה ההונגרית" של מעריב עיצבה את המדינה

בנו של קישון משוכנע שהיה נהנה לצייץ היום בטוויטר. בנו של דוש מניח שהיה דוחף לשרוליק סמארטפון לכיס. ילדיהם של ענקי מעריב מנחשים מה היו חושבים על ישראל 2018

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
דוש ואפרים קישון (במרכז) יחד עם טומי לפיד
דוש ואפרים קישון (במרכז) יחד עם טומי לפיד | צילום: שמואל רחמני
6
גלריה

"בשנות ה־50, כאשר מעריב היה העיתון הנפוץ ביותר במדינה, קנו אותו הקוראים משלוש סיבות עיקריות: מאמריו של העורך הראשי ד"ר עזריאל קרליבך, ההומורסקות של אפרים קישון והקריקטורות של דוש. קרליבך הלך לעולמו בטרם עת. קישון הלך לרעות בשדות זרים. דוש נשאר נאמן למעריב עשרות שנים, עד יום מותו". את הדברים הללו כתב טומי לפיד, הצלע השלישית ב"מאפיה ההונגרית" של מעריב, עם קישון ודוש.

מיקי ודניאלה גרדוש ורפי קישון. צילום: יוסי אלוני
מיקי ודניאלה גרדוש ורפי קישון. צילום: יוסי אלוני | מיקי ודניאלה גרדוש ורפי קישון. צילום: יוסי אלוני
הטור הראשון של קישון במעריב
הטור הראשון של קישון במעריב | הטור הראשון של קישון במעריב
תמצית ההוויה הישראלית. שרוליק. אייר: דוש
תמצית ההוויה הישראלית. שרוליק. אייר: דוש | תמצית ההוויה הישראלית. שרוליק. אייר: דוש
עטיפת הספר "סליחה שניצחנו"
עטיפת הספר "סליחה שניצחנו" | עטיפת הספר "סליחה שניצחנו"

רפי: "אבא שלי אמר, 'אני לא ימני, אני פרו־ישראלי'. היום הוא כבר היה נחשב לאיש מרכז. מצד אחד הוא תמך בכיפות הסרוגות וראה בציבור הזה כוח חיובי מאוד בעם. מצד אחר הוא כתב ליצחק רבין מכתב תמיכה בתהליך אוסלו. הוא אמר שצריך לנסות, למרות הסקפטיות, ולו רק כדי להסיר זאת ממצפונו".

קריקטורה של דוש
קריקטורה של דוש | קריקטורה של דוש

רפי: "אבי לא היסס לבקר את הפרות הקדושות ביותר - הקיבוצים, מפא"י, השלטון וקק"ל. את הכל עשה מתוך אהבה גדולה למדינה. אומנם בישראל הוא מתח ביקורת על המדינה, אבל בחו"ל הוא שימש חומת מגן על ישראל ולא היסס לומר לאנשים שהם מעבירים ביקורת חד־צדדית ומוטה. לא היה אכפת לו לומר את אשר חשב, עד כדי כך שבמעוזי השמאל באירופה לא הזמינו אותו יותר. הם לא אהבו את הגישה שלו".

רפי: "ירשתי מאבי את היכולת להתבונן על דברים בצורה עמוקה. לא להיתפס לססמאות ולא להתבייש לנפץ מיתוסים. אני מסוגל להגיד דברים שהם לא חלק מהקונצנזוס".

מיקי: "אני בחרתי במודע לא להתעסק באותם תחומים. קיבלתי ממנו יותר את תפיסת העולם מאשר את תחומי העשייה".

דניאלה: "קשה היה למרוד בו מכיוון שהוא היה יוצא דופן כל כך ומסור לילדיו. הוא העשיר אותנו מבחינה תרבותית, נסע איתנו לחו"ל, הייתה בו פתיחות וידע ספרותי ותרבותי עצום. היינו הגיבורים של השכונה עם התקליטים שהוא הביא לנו".

"אני מאמין שהוא היה מתמוגג מהמצב ולא מפסיק לכתוב. בטח היה נהנה לצייץ בטוויטר במקום לחבר מאמר. אבא היה אומר: 'זוהי ארץ שבה לכל אזרח שמורה הזכות להגיד את דעתו, אבל אין חוק המחייב להקשיב'".

מיקי: "הוא נהג לשמור על שרוליק בן 14־15, כי זו הייתה מדינה בגיל ההתבגרות. ואף שעברנו פרק זמן לא מבוטל, מבחינה מנטלית אנחנו ילדותיים קצת. אולי הוא היה מבגר אותו, כי בכל זאת עברנו כמה חוויות, אבל משאיר אותו בשנות העשרה. אולי היה מצייר אותו עם סמארטפון בכיס".

תגיות:
מעריב
/
אפריים קישון
/
דוש
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף