עלייה של 71% בפגיעות בקטינים ברשת: "השיח האלים של המבוגרים מחלחל לילדים"

במטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת פועלים 24/7 כדי לצמצם סיכונים, לחשוף איומים ולחנך לזהירות בגלישה. ד"ר נאוה כהן אביגדור, ראשת האגף האזרחי במטה, מסבירה לרגל יום האינטרנט הבטוח את מה שצריך לדעת

אילנה שטוטלנד צילום: פרטי
הטרדה, בריונות
הטרדה, בריונות | צילום: אינג אימג'
3
גלריה

"העלייה הזאת לדעתי נובעת מכמה סיבות", אומרת כהן אביגדור. "קודם כול, יש עלייה במודעות לפגיעות בקטינים ברשת. אירועים שאולי בעבר לא זיהו אותם כפגיעה, ולא חשבו שיש מה לעשות לגביהם, היום מבינים שיש גורם שאפשר לדווח לו ושיש מה לעשות בעניין. כמו כן, אנחנו חיים בחברה יותר אלימה. כשאנחנו מקשיבים לשיח, בטח זה שקורה ברשתות החברתיות, הוא יותר אלים, יותר מתלהם. זה משפיע גם על ילדים ובני נוער".

נאוה כהן אביגדור
נאוה כהן אביגדור | צילום: דוברות המשרד לביטחון לאומי

התנהגות באה מהבית

לכהן אביגדור חשוב לנצל את ההזדמנות ולפנות להורים: "ככל שהורים ישדרו מסר של שיח מכבד זה יחלחל לילדים. את יכולה לראות, למשל, שבקבוצות וואטסאפ של הורים בכיתות במערכת החינוך יש גם שיח פוגעני בין הורים להורים, בין הורים לצוות החינוכי, ובסוף זה מגיע גם לילדים. לכן אנחנו קוראים להורים לקיים שיח עם כבוד וחמלה. כל מי שמסתכל על השיח ברשתות החברתיות ובמדיה בכלל לא יכול להתעלם מהעובדה שהשיח הציבורי בכל התחומים הוא אלים. החובה של כולנו היא להפוך אותו ליותר מכבד, אמפתי, מכיל. כי זה מה שהילדים נחשפים אליו".

נתון נוסף מעיד על כך ש-72% מהפוגעים שאותרו היו בעצמם ילדים ובני נוער מתחת לגיל 18. "ספציפית בעניין פגיעות על רקע מיני", מציינת כהן אביגדור, "קרוב למחצית מהפוגעים הם קטינים בעצמם. לא פעם אלה ילדים שמכירים את הילדים שהם פוגעים בהם. לא תמיד הפוגעים מודעים להשלכות, לפעמים הם לוקחים את זה כסוג של הומור".

איום הבינה המלאכותית

ראשת האגף האזרחי אומרת שהמטה יוזם קמפיינים שבהם מסבירים לילדים מהן ההשלכות של שימוש במילים פוגעניות או הפצת סרטונים מביכים: "הורה לא נותן לילד שלו לנהוג בלי שעבר טסט, אבל לפעמים הוא נותן לילד בלי הכנה מוקדמת מכשיר טלפון חכם שעלול להיות כלי מסוכן. ילד מקבל תמונת עירום באיזו קבוצה, עושה send, מעביר הלאה, ואז הוא עבר עבירה פלילית. אנשים לא מבינים את הסכנה. הורים וילדים צריכים לדעת את זה".

ילדים משתמשים בטלפונים
ילדים משתמשים בטלפונים | צילום: אינג'אימג'

לדבריה, רוב הפניות מתקבלות במוקד בימי חול, ולא בחופשות. "כשילדים נמצאים במערכת החינוך, יש לפעמים אינטראקציות פיזיות שיכולות להפוך לאלימות והן גולשות גם למרחב המקוון", היא מסבירה. "במקום שבו נמצאים הרבה ילדים יחד סביר שיהיו גם יותר מקרי אלימות שיזלגו גם למרחב המקוון".

כהן אביגדור מדגישה שהמטה אינו מסתפק בכך שיפנו אליו: "למשל, במסגרת הפרויקט האזרחי 'אבירי הרשת', כ-30 'אבירות ואבירים', מתנדבי המשרד לביטחון לאומי שעברו הכשרה ייעודית בתחום, מנטרים את המרחבים הגלויים ברשת באמצעות מערכת טכנולוגית. הם נותנים מענה תומך ומסייעים להגברת תחושת הביטחון האישי של ילדים ובני נוער במרחב המקוון. בשנת 2025 ניתן מענה תומך ל-4,225 פוסטים ששיתפו ילדים ובני נוער ברשת בנושאי בדידות, קשיי חיים, דיכאון וחרדה, הפרעות אכילה, אובדנות ועוד".

תגיות:
משרד החינוך
/
ילדים
/
אינטרנט
/
בריונות
/
מוקד 105
/
בריונות רשת
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף