"להביט על הדרך הארוכה - ולהודות": שמונת הזוכים בפרס א.מ.ת למצוינות

המדען הישראלי שהמציא תרופה לטיפול בסרטן ללא תופעות לוואי קשות, הפסיכולוגית שחקרה קשרים בין הורים לילדים באמצעות כלים מדעיים והאדריכלים שעיצבו את נופי הארץ

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
רשף טנא
רשף טנא | צילום: דוד סאלם - זוג הפקות
8
גלריה

"עמדתי לפני המיקרוסקופ ולא האמנתי למראה עיניי"- פרופ' רשף טנא, ננו-טכנולוגיה

"אנשים מקבלים טיפול בבוקר ומיד הולכים לעבודה. זה הפרס הגדול עבורי" - פרופ' יחזקאל ברנהולץ, ננו־רפואה

"העובדות מדברות בעד עצמן: חלקיקים קטנים יודעים לעשות דברים שחלקיקים גדולים או מולקולות בודדות לא יכולים", מספר פרופ' ברנהולץ, שזכה בפרס עבור פיתוחים בננו־רפואה, המשמשים כיום לפיתוח תרופות מתקדמות. "היות שכלי הדם והרקמות החולות מעט פרוצים ומחוררים יותר בהשוואה לרקמות בריאות, חלקיקים אלה יכולים להגיע למקומות באופן סלקטיבי, וכך הם מגיעים לגידולים סרטניים ולמקומות דלקתיים או מזוהמים. הודות ליכולת זאת, כשהחלקיקים הללו מגיעים ליעדם, הם משחררים תרופות שכלואות בהם ואלה מגיעות היישר לרקמה החולה הרלוונטית".

התגלית הגדולה של פרופ' ברנהולץ הובילה לפיתוח דוקסיל, תרופה המשמשת כיום לטיפול בסרטן השד ובסרטן השחלות. יתרונה הגדול נובע מהעובדה שבניגוד לסוגי כימותרפיה אחרים, היא אינה גורמת לתופעות לוואי קשות כמו איבוד שיער והקאות.

"אנשים שמשתמשים בתרופות שפיתחנו מספרים לי שבבוקר הם מקבלים טיפול ומיד לאחריו הולכים לעבודה וממשיכים בשגרת היום", הוא אומר. "העובדה שפיתחנו תרופה שעוזרת לאנשים לסבול פחות ולחיות באיכות חיים טובה יותר, היא הפרס הגדול ביותר עבורי. בראשית הדרך הצבתי לעצמה מטרה: לפתח תרופה שתאפשר איכות חיים שגם תאריך חיים. אני שמח שעמדנו בה, ושיכולתי לנצל את הידע התיאורטי לטובת מדע יישומי שבפועל תרם לחיי החולים. אני גאה להיות מהחלוצים שפיתחו את אחד הכיוונים המשמעותיים ביותר בפיתוח תרופות".

יחזקאל ברנהולץ
יחזקאל ברנהולץ | צילום: זוג הפקות

"לעתים אני מתפלא שאני מקבל שכר עבור עבודתי"- פרופ' דן תופיק, ביוכימיה

דן תופיק
דן תופיק | צילום: זוג הפקות

"הוכחנו שאפשר לחקור הורות גם באמצעות כלים מדעיים"- פרופ' רות פלדמן, פסיכולוגיה

רות פלדמן
רות פלדמן | צילום: זוג הפקות

"שמחה שהתחום זוכה להוקרה"- פרופ' דבורה דימנט, חקר המקרא

דבורה דימנט
דבורה דימנט | צילום: זוג הפקות
אליעזר גרינשטיין
אליעזר גרינשטיין | צילום: זוג הפקות

"הוכחנו ששימור מבנים מביא לשגשוגה של עיר"- פרופ' שמאי אסיף, אדריכלות

שמאי אסיף
שמאי אסיף | צילום: זוג הפקות

"זכייה שמהולה בעצב ושמחה"- ברכה חיוטין, אדריכלות

ברכה חיוטין
ברכה חיוטין | צילום: זוג הפקות
תגיות:
מדע
/
טכנולוגיה
/
מדעי הרוח
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף