3 מנדטים מחכים בבית: התוכנית שעשויה לשנות את תמונת הגושים | אנה ברסקי

מטה הליכוד מנסים להבין כיצד להחזיר 3-2 מנדטים של תומכי המפלגה שלא הצביעו בבחירות הקודמות, ובמקביל - מנסים להכריע בשאלה כיצד לפעול מול עופר וינטר, והאם לחתום על הסכם עודפים עמו?

אנה ברסקי צילום: פרטי
עקבו אחרינו
ראש הממשלה בנימין נתניהו בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק, 2025
ראש הממשלה בנימין נתניהו בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק, 2025 | צילום: רויטרס
3
גלריה

כאמור, וינטר ממשיך להעסיק את צמרת הליכוד. הקו הנוכחי הוא להחליש אותו עד לנקודה שבה יחליט לפרוש עוד לפני יום הבחירות. לפי גורמים המעורים בנתונים, בסקרים הפנימיים שמוגשים לנתניהו ולאנשיו, פרישה של וינטר מביאה את גוש הימין ל-61-62 מנדטים. "רבים בליכוד עדיין מאמינים שאם וינטר יפרוש, הם ינצחו את הבחירות בוודאות", אומרים גורמים במפלגה.

בליכוד מקווים שהמשך הלחץ והירידה של וינטר בסקרים יביאו אותו למסקנה שאין טעם להמשיך במרוץ. לפי גורמים המעורים בעבודת מטה הבחירות, בסקרים הפנימיים שעורך שלמה פילבר ומציג לנתניהו ולבכירי מטה הבחירות וינטר אינו עובר את אחוז החסימה, אך נמצא במה שמוגדר בשיחות "לא עובר גבוה" - מתחת לסף, אך קרוב אליו מספיק כדי לסכן קולות בהיקף של 2-3 מנדטים אם יתמודד עד הסוף.

עופר וינטר, בכנס בראשון לציון
עופר וינטר, בכנס בראשון לציון | צילום: אבשלום ששוני

אולם, בתוך הליכוד יש הסתייגות מהמשך הקו הזה. גורמים במפלגה חוששים שאם וינטר אינו פורש, המתקפה עליו רק תגדיל את מספר הקולות שעלולים להישאר מתחת לאחוז החסימה. לדעתם, במצב כזה עדיף להפסיק לתקוף אותו, לאפשר לו להתבסס מעל אחוז החסימה ולחתום איתו על הסכם עודפים. "הרבה מאוד אנשים חושבים שזו טעות" להמשיך ולנסות להוריד אותו, אמר גורם במפלגה. לדבריו, וינטר יכול להגיע לארבעה-חמישה מנדטים ולעבור את אחוז החסימה.

הוויכוח נשאר בשלב הזה בתוך המפלגה ואינו מתנהל כעימות פומבי מול נתניהו. לדברי הגורם, מי שחושבים שהאסטרטגיה כלפי וינטר שגויה אינם הופכים את המחלוקת ל"מלחמת עולם" בתוך מערכת הבחירות, אך העמדה הזאת נשמעת בשיחות פנימיות.

גם בעניין הסכם העודפים אין צורך לקבל החלטה בימים הקרובים. המועד האחרון למסירת הודעה לוועדת הבחירות המרכזית על התקשרות בהסכם עודפים הוא 16 באוקטובר, 11 ימים לפני הבחירות. כל עוד בליכוד מנסים להביא לפרישתו של וינטר, הסכם איתו אינו עומד על הפרק.  שינוי במדיניות כלפיו עדיין אפשרי עד 16 באוקטובר.

גורם במפלגה העריך כי סקרים הקרובים שבהם וינטר יקבל שישה מנדטים עשויים לשנות את הדיון בתוך הליכוד ולהקשות על המשך ההנחה שאפשר להביא לפרישתו באמצעות לחץ.

חוששים שוינטר יחבור אליו. אביגדור ליברמן
חוששים שוינטר יחבור אליו. אביגדור ליברמן | צילום: יונתן זינדל פלאש 90

הניסיון לעלות בעוד 3 מנדטים - והסיבות לחוסר הגעה לקלפי

לפי גורמים המעורים בעבודת מטה הבחירות, בליכוד איתרו מוקדים שבהם בבחירות הקודמות זכתה המפלגה לתמיכה גבוהה, אך שיעור ההצבעה הכללי היה נמוך. כדוגמה הוצגו קלפיות שבהן הליכוד קיבל כ-50% מהקולות, בעוד שיעור ההצבעה הכולל עמד על כ-35%. במטה מעריכים כי חלק מהמצביעים שלא הגיעו באותם מקומות הם תומכי ליכוד שפשוט נשארו בבית. מיצוי טוב יותר של המאגר הזה, לפי ההערכה במטה הבחירות, עשוי להיות שווה למפלגה 2-3 מנדטים. החישוב נעשה לפי דפוסי ההצבעה בבחירות הקודמות.

לדברי גורמים בליכוד, חלק מהאנשים שאותרו הם מבוגרים שההגעה לקלפי קשה להם. אחרים נשארו בבית מסיבות יומיומיות יותר: מרחק, תורים, עייפות או התחושה שקול אחד ממילא לא ישנה את התוצאה. לדברי הגורמים, גם אנשים שמתכוונים להצביע ומצהירים על כך מראש מוותרים לפעמים ביום הבחירות עצמו. מטה הבחירות מתכוון להשקיע מאמץ בהבאת אותם תומכים לקלפי במהלך היום.

בליכוד מעריכים שאפשר לבצע את המהלך גם תחת המגבלה על אלקטור. לדברי הגורמים המעורים, הדבר יחייב עבודה אנושית מאומצת יותר ואף עשוי, מבחינה ארגונית, "לצאת לטובה" משום שהוא מחייב "מאמץ יתר" בשטח. במטה הבחירות מדברים על "אופטימיות זהירה", בין היתר על רקע ההערכה שניתן להביא הפעם לקלפיות חלק ניכר מהתומכים שלא הצביעו בבחירות הקודמות. גם האפשרות שווינטר יפרוש משפיעה על ההערכות במטה.

תגיות:
אביגדור ליברמן
/
עופר וינטר
/
בחירות 2026
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף