אביב הגיע ואיתו חג המצות. בעבר החיים היו פשוטים ונטולי התלבטויות – היה במכולת רק סוג אחד של מצות מקמח חיטה לבן. הבעיה, שלרבים מצות הגיעו ב"עסקת חבילה" עם כאבי בטן, עצירות, נפיחות ושלל בעיות עיכול. מצות מחיטה בעיתיות גם לנמנעים מגלוטן ואסורות לחולי צליאק.
עם הזמן, השוק התפתח, וכיום יש על המדף שפע מבלבל של מצות. מה עדיף? מצה מקמח כוסמין? מצה מחיטה מלאה? מצה משיפון? מצה עם ביצים או בכלל מצה ללא גלוטן מקמח תפוחי אדמה או מקמח שיבולת שועל?
לטובת שוחרי הבריאות המבולבלים, פנינו למומחית מיקי ולד-פרינץ, נטורופתית ומרצה לתזונה טבעית ולסדנאות בישול במכללת רידמן, כדי לעשות סדר בסוגי המצות הנפוצים וביתרונות ובחסרונות של כל סוג. ובעניין הטעם? זו כבר החלטה שלכם.
המצות ה"רגילות"
סוג המצות הפשוט והנפוץ שרובנו גדל עליו, עשוי מקמח לבן ומעט מים. ניתן להשיג אריזות במספר גדלים.
המצות המשודרגות:
הדור החדש של המצות נמכר בד"כ באריזה קטנה והן יקרות יותר, אך האם הן בריאות יותר?
מצות מקמח חיטה מלא
עשויות מקמח חיטה מלא (רגיל או אורגני).
מכילות קמח חיטה מלא בתוספת סובין חיטה.
חשוב להקפיד על שתייה מרובה כדי שהיתרון לא יהפוך לחסרון (ללא שתייה מספקת הסיבים עלולים דווקא לגרום לעצירות).
מצות כוסמין
עשויות מכוסמין מלא אורגני. בחלק מהמוצרים אף מצוין שנטחן מהגרעין בשלמותו.
מצות שיפון
למרות השם, הן לא מכילות רק קמח שיפון, אלא, שילוב של קמח שיפון מלא (52%) וקמח חיטה מלא.
מצות ללא גלוטן
מצות ללא גלוטן הפכו לנפוצות בשנים האחרונות. מלבד חולי צליאק שחייבים להימנע לחלוטין מגלוטן בכל כמות, הצטרפו למעגל הצרכנים גם אנשים רבים שמעדיפים להימנע מגלוטן מסיבות בריאותיות ואחרות.
בד"כ מצות ללא גלוטן מבוססות על עמילן טפיוקה ועמילן תפוחי אדמה ולכן אינן בריאות.
מצות שיבולת שועל ללא גלוטן
מיוצר משיבולת שועל "מאושרים ללא גלוטן".
הצעה ליצרנים: תאמצו! מצה משיבולת שועל במחיר שפוי תהפוך ללהיט בקרב שוחרי הבריאות.
מצה עשירה ביצים
מכילה קמח חיטה לבן, מיץ ענבים (במקום מים) וחלמון ביצה.
מצות מצופות בטעם שוקולד (ישנם סוגים עם ציפוי סוכריות או קוקוס)
מצות מקמח חיטה לבן בציפוי קקאו, סוכר, שומן צמחי וונילין.
ולמי שמתחשק מצה עם שוקולד: מומלץ לקנות מצה מקמח מלא ולהכין לבד את הציפוי: לערבב כפית קקאו (רצוי נא), כף שקדיה וכף סירופ מייפל איכותי.
חכם, מה הוא אוכל?
השורה התחתונה: עדיף לקנות מצות מקמח מלא, בהתאם להעדפות והצרכים האישיים – מחיטה, כוסמין או שיפון. ותמיד כדאי גם לבדוק מה מסתתר בתווית.
איך נעבור את החג בשלום?
לחג בלי עצירות, ללא כאבי בטן ובלי לעלות במשקל: