בעקבות הרעלת המזון בטופולופומפו: מהן סכנות הסלמנולה ואיך להימנע ממנה?

מסעדת היוקרה טופולופומפו בת"א נסגרה לאחר שתשעה לקוחות חלו, בהם שתי נשים הרות שאושפזו בביה"ח איכילוב בעקבות הידבקות בסלמונלה. כל מה שצריך לדעת על החיידק שעלול להיות מסוכן

אליאב בטיטו צילום: בועז רובין
פקח במסעדת טופולופומפו
פקח במסעדת טופולופומפו | צילום: אבשלום ששוני

ד"ר שדות מסבירה כי "חיידק הסלמונלה הינו חיידק צואתי מדבק מאוד, שמתרבה במעיים של בני אדם ובעלי חיים וגורם להופעת תסמינים לא נעימים. אצל מרבית האנשים מדובר במחלה קלה, שחולפת תוך מספר ימים, אולם כשמדובר באוכלוסיות בסיכון כגון ילדים, נשים בהריון, אוכלוסיות מבוגרת ובעלות מערכת חיסונית רגישה - תיתכן גם מחלה קשה יותר, שעלולה במקרים נדירים להסתיים גם במוות".

לדברי ד"ר שדות, אכילת מזון מזוהם כגון עופות, ביצים, חלב לא מפוסטר וכן מוצרי גלם שהם הבסיס להכנת מוצרים מעובדים, כמו החומוס במקרה הנוכחי, היא אחת הסיבות להידבקות בחיידק. סיבה אפשרית נוספת היא מגע עם בעלי חיים נגועים, שיכול גם כן לגרום להידבקות בסלמונלה. בנוסף, מכיוון שמדובר בחיידק מדבק מאוד ניתן להידבק גם בעקבות מגע עם הפרשות של ילדים או מבוגרים החולים במחלה.

אנשים שחלו בסלמונלה יכולים להפריש חיידקי סלמונלה בצואה גם כשישה חודשים לאחר היעלמות התסמינים. על כן, כדי למנוע את העברת המחלה חשוב להקפיד על בישול מוצרי מזון בטמפרטורה של מעל ל-70 מעלות. בעת טיפול במזון יש להקפיד על הפרדת משטחים המיועדים להכנת בשר, דגים, עוף וירקות. כמו כן, יש לחטא משטחים אחרי השימוש בהם כי חיידק הסלמונלה יכול להישאר על משטח חיתוך מזוהם שלא עבר חיטוי זמן ממושך.

בנוסף, יש לשמור על היגיינה בזמן הטיפול במזון - חשוב לחטא ידיים ביסודיות באמצעות מים וסבון או תמיסת אלכוהול. בנוסף, יש לשטוף ידיים לאחר מגע עם חיות מחמד ואחרי נגיעה בחיתולים או בהפרשות של ילדים חולים.

במקרה של החמרה בתסמינים, וכאשר מדובר במחלת חום שנמשכת מעל ל- 4 ימים, התייבשות, שלשול בלתי פוסק ועוד - חשוב מאד לפנות לרופא המשפחה על מנת לקבל ייעוץ וטיפול מתאים למניעת סיבוכים של המחלה.

תגיות:
סלמונלה
/
מזון מזוהם
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף