בנוסף, מחקרים הראו שצריכת שמן זית קשורה לסיכון נמוך יותר למוות מדמנציה - הגורם השביעי למוות, לפי ארגון הבריאות העולמי. "ייתכן שחומרים אנטי-אוקסידנטיים בשמן חודרים למוח ומגנים עליו. כמו כן, שמן זית תורם לבריאות הלב וכלי הדם", אמרה ד"ר אן-ג'ולי טסייר מאוניברסיטת הרווארד לניו יורק פוסט.
השמן הינו מרכיב מרכזי בדיאטה הים-תיכונית, שקשורה לסיכון נמוך יותר למחלות לב ולתמותה בכלל. מחקרים הראו שלמעלה מחצי כף שמן זית ביום מפחיתה את הסיכון למוות מסרטן, מחלות ניווניות ומחלות נשימה.
לגימת כף אחת או שתיים של שמן זית מוקדם בבוקר על בטן ריקה מועילה במיוחד. פעולה זו מאפשרת לשמן לרפד את הקיבה כדי לסייע לעיכול, להיפטר מהפסולת ולווסת את המיקרוביוטיקה של המעיים לאורך היום.
עדיף לרכוש שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה, מה שמאפשר לו לשמור על חלק מנוגדי החמצון והתרכובות הביו-אקטיביות. מומחים הציעו כי צריכת כף אחת ביום של שמן זית כתית מעולה מספקת את מרב התועלת הבריאותית.