ארגוני הבריאות בעולם מנסים כבר שנים להגביר את שיעור ההנקה ולהפחית ככל האפשר את השימוש בפורמולות לתינוק. מה עושה את חלב האם לתזונה הכי מתאימה עבור הרך הנולד, מה הכללים לשמירת החלב במקפיא, איך תדעו שהוא ינק מספיק ואיך התזונה שלכם משפיעה על הרכבו? לרגל שבוע ההנקה כל התשובות לכל השאלות.
מחקרים מצביעים על כך שחלב אם גם משפר את ההגנה של מערכת החיסון, מפחית את הסיכון למוות בעריסה, ולמחלות כרוניות בהמשך חייו כמו לחץ דם וסוכרת. הנקה נמצאה קשורה גם להתפתחות קוגניטיבית טובה יותר. יתרונות בריאותיים נוספים של חלב אם כוללים הפחתת סיכון לאסתמה, דלקות עור, צליאק ואולי גם סרטן.
חלב אם עשיר יותר בפחמימות מאשר פורמולות, ובעל כמות גבוהה יותר של הסוכר לקטוז המצוי בכמויות קטנות יותר בחלב פרה. מינרלים כמו ברזל נמצאים בכמויות קטנות יותר בחלב אם מאשר בפורמולה. עם זאת, המינרלים בחלב אם נספגים טוב יותר בתינוק. לדעת חוקרים ההבדלים הללו מובילים לתנאים טובים עבור אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במעיים.
אם התינוק אינו עולה במשקל באופן תקין על פי עקומות הגדילה בטיפת חלב, סובל מעיכוב התפתחותי, בוכה בזמן ההנקה או אחריה, מתנשם, אינו עוזב את השד או סובל מהקאות, משלשולים או מפריחות – כדאי לשקול מתן תוספת או החלפת התזונה ובירור רפואי.
נוסחה כללית קובעת כי מספר ההנקות בששת השבועות הראשונים לחיי התינוק הוא כשמונה ביממה. בהמשך, סביב גיל ארבעה חודשים, ארבע הנקות ביממה עשויות להספיק.