היום הקדוש ביותר בלוח השנה היהודי אוסף עמו מיליוני צמים, ועמם גם פניות רבות לחדרי מיון בשל סיבוכים רפואיים. אלא שעבור רבבות הצום עלול להיות מסוכן. אז למי אסור בשום פנים ואופן לצום, איך צריך ליטול את התרופות, מה עם נשים הרות ונשים בטיפולי פוריות? הנה המדריך המלא.
הצום נמשך 25 שעות וההכנה הנכונה אליו יכולה להשפיע רבות על התחושה הפיזית בזמן הצום ואחריו. לכן חשוב לב למה שאוכלים לפני ואחרי הצום, כדי לשמוע על איזון גופני ולמנוע התייבשות או תחושות לא נעימות אחרות.
כבר ביום שלפני הצום יש להקפיד על שתיה מספקת. מומלץ לשתות מים במנות קטנות לאורך כל היום ולהימנע ממשקאות ממותקים, קפה ואלכוהול שעלולים לגרום להתייבשות. בבוקר ערב יום כיפור ובמהלך היום כדאי לאכול ארוחות קטנות ומאוזנות, מומלץ לכלול בארוחות פחמימות מורכבות כמו לחם מלא, אורז מלא או פסטה מחיטה מלאה, לצד חלבונים קלים כמו עוף, דגים או ביצים, שיסייעו לתחושת שובע לאורך זמן.
הארוחה המפסקת היא הארוחה החשובה ביותר לפני תחילת הצום, ולכן חשוב להרכיב אותה נכון. המטרה היא לא לאכול כמות גדולה מדי שתכביד על הקיבה, אלא ארוחה מזינה ומאוזנת שתסייע לגוף לצום באופן בריא.
כדאי להימנע ממזונות מזונות עתירי מלח כמו חמוצים, חטיפים או מנות מתובלות מאוד, שעלולים לגרום לצמא במהלך הצום. סוכרים פשוטים, כמו עוגות או ממתקים, גורמים לעלייה מהירה ברמת הסוכר בדם ולאחר מכן ירידה חדה, מה שעלול להוביל לרעב מוגבר ועייפות במהלך הצום. מאכלים מטוגנים או כבדים עלולים להכביד על מערכת העיכול ולגרום לאי נוחות.
הצום בעייתי במיוחד לנשים המצויות בהיריון בסיכון גבוה על רקע חשש מלידה מוקדמת, לנשים עם הריונות מרובי עוברים ובהריונות של נשים עם סוכרת. השינויים ההורמונליים עלולים גם להגביר את קרישיות היתר שמוחשת בעקבות ההתייבשות.
לנשים המתקשות לקבל את ההמלצה שלא לצום, ישנה המלצה שלה גם גיבוי הלכתי, לשתות ולאכול מעט כדי לשמור על בריאות העובר. חלק מהפוסקים מתירים זאת ואף מחייבים את הנשים ההרות והמניקות לשתות לשיעורין, שתיה מועטה של מים ונוזלים מזינים כמו יוגורט, מרק עוף צח או חלב.
כך או כך, מי שבוחרת לצום ובמהלך היום מרגישה עייפות, חולשה, תחושת עילפון או תחושת צירים, מתבקשת להפסיק את הצום. אם אין שיפור בתחושות - יש לפנות לבדיקה.