תחלואת החורף בעיצומה ובצל מגפת השפעות גם גל דלקות גרון שוטף את ישראל: נתונים ארציים מ"לאומית שרותי בריאות" שהגיעו לידי "מעריב" מזהים זינוק בשיעור הפניות והבדיקות לדלקות גרון. מרבית המקרים, כמו בשנים קודמות, הן כתוצאה מוירוסים ולא מחיידק הסטרפטוקוק.
על פי נתוני "לאומית", אותם ניתח ד"ר אריאל ישראל, מנהל מכון המחקר בקופה, בחודש דצמבר 2024 נרשמה עלייה משמעותית בבדיקות דלקות גרון עם 13,348 משטחי גרון שבוצעו בחודש זה, המהווים עלייה של 65% בהשוואה לנובמבר. עם זאת, רק חמישית מהבדיקות (20.9%) נמצאו חיוביות לחיידק סטרפטוקוק A, מה שמצביע על ירידה של 4.3% לעומת החודש הקודם.
נתוני ההשוואה לשנים קודמות מחזקים את מגמת העלייה: בדצמבר 2023 לא נרשמה עלייה דומה במספר הבדיקות, אלא עלייה מתונה של 8.1%, אך אחוז הבדיקות החיוביות היה גבוה יותר, ועמד על 24.6%. ב-2022, מספר הבדיקות החיוביות בדצמבר היה אף גבוה יותר מהשנה הנוכחית - 2,862 לעומת 2,786.
כאשר בוחנים את מספר הבדיקות החיוביות לפי שבוע, ניתן לראות שמספר הבדיקות החיוביות השנה גבוה מזה של 2023, אך נמוך בהשוואה לשנים 2022 ו-2021.
ההבדלים בין דלקת גרון חיידקית לדלקת גרון ויראלית
דלקות גרון עלולות להיגרם הן על ידי חיידקים והן על ידי נגיפים. דלקת גרון חיידקית, הנגרמת לרוב על ידי החיידק סטרפטוקוק A, דורשת טיפול אנטיביוטי כדי למנוע סיבוכים כמו קדחת השיגרון, שעלולה לפגוע בלב, במפרקים ובמוח. תסמיניה כוללים חום גבוה, כאבי גרון, קשיי בליעה ותפליטים לבנים על השקדים.
לעומת זאת, דלקת גרון ויראלית היא השכיחה יותר, במיוחד בחודשי החורף, ויכולה להיגרם על ידי נגיפים שונים, כולל אלה של השפעת, קורונה או נגיפי מחלת הנשיקה. תסמיניה דומים לדלקת החיידקית, אך ברוב המקרים היא חולפת מעצמה ללא צורך בטיפול אנטיביוטי, כאשר הטיפול מתמקד בהקלה על התסמינים בלבד.
נגיף הקורונה יכול לגרום גם הוא לדלקת גרון, במיוחד בזנים החדשים שמתאפיינים בתסמינים קלים יחסית, דוגמת כאב גרון, חום קל ונזלת. למרות זאת, לא מדובר בדלקת גרון קלאסית, אלא בחלק מתסמיני המחלה הכוללים בדרך כלל גם עייפות ושיעול.
אבחון דלקת גרון מתבצע באמצעות משטח גרון פשוט במרפאה. במקרה של תוצאה חיובית לסטרפטוקוק A, ירשום הרופא טיפול אנטיביוטי למשך עשרה ימים, לרוב בתרופות ממשפחת הפניצילין כמו מוקסיפן או רפאפן. חשוב להדגיש כי אין דחיפות להתחיל בטיפול מיד, אלא בתוך 9 ימים מתחילת הופעת התסמינים. עבור דלקות גרון ויראליות, הטיפול הוא תומך בלבד וכולל משככי כאבים, שתייה מרובה של נוזלים, וצריכת מזון קר ורך כמו גלידה להקלת הכאב.
הסכנה המרכזית לרוב כתוצאה מדלקת גרון היא התייבשות, משום שהחולה מתקשה לשתות ולאכול. תסמינים כמו יובש בפה, מיעוט במתן שתן או ישנוניות מחייבים פניה מיידית לטיפול רפואי.