הקסם של הטבע: הכירו את הצמח שכולל אשלגן, סידן, מגנזיום, נתרן, ברזל, נחושת, מנגן ואבץ

לא רק בצה"ל, כמובן: יתרונותיו התזונתיים, התעשייתיים והסביבתיים הופכים את החרוב לאחד הגידולים החדשניים והמסקרנים בשוק המזון. רגע לפני ט"ו בשבט: כבוד לסמל

נאוה רוזנפלד צילום: ללאשלומית דיליאון צילום: ללא
חרוב
חרוב | צילום: אינג אימג'

כשאומרים לכם "חרוב", מה עולה לכם בראש? סוכריות חרוב מהמכולת השכונתית? תחליף שוקולד לא משכנע? ובכן, התרמיל החום הזה, שרבים מכירים כפרי, שייך למשפחת הקטניות (כמו החומוס, העדשים והשעועית). החרוב מסתיר סיפור מרתק, שמתחיל בסיפורי התלמוד, עובר דרך המטבח המודרני, ומגיע עד לחזית המאבק בשינויי האקלים. לקראת ט"ו בשבט, הגיע הזמן לערוך היכרות מחודשת עם אחד מאוצרות הטבע של ארצנו.

שורשיו של עץ החרוב נטועים עמוק בהיסטוריה הארץ־ישראלית. החרוב מוזכר בתלמוד ובספרות המדרשית. מסיפורו של רבי שמעון בר יוחאי, שניזון מחרובים במערה בעת שברח מהרומאים, ועד לחוני המעגל, שכשפגש אדם הנוטע עץ חרוב שאל אותו מדוע הוא טורח לטעת עץ שייתן פירות רק בעוד 70 שנה, ענה לו האיש: "כשם שמצאתי חרוב נטוע מאבותיי, כך אני נוטע לבניי". סיפור שמזכיר לנו את חשיבות הסבלנות וההשקעה בדרך לתוצאות.

גם אבקת החרוב מציגה פרופיל תזונתי מרשים: 46% סוכר ו־7% חלבון, לצד כמויות קטנות של מינרלים וויטמינים שונים. יתרון משמעותי של החרוב על פני השוקולד הוא מיעוט הקלוריות שבו. זאת ועוד, בניגוד לשוקולד, החרוב אינו מכיל חומרים ממריצים כמו תאוברומין - חומר שנוצר בגוף כתוצאה מפירוק הקפאין שמרחיב את כלי הדם, ממריץ את פעולת הלב ומשתן. חלק ממוצרי השוקולד מכילים גם קפאין. עובדה זו הפכה את החרוב לתחליף פופולרי לשוקולד, במיוחד בקרב תנועת המזון הטבעי בארצות הברית של שנות ה־70.

אחד השימושים המרכזיים של החרוב בתעשיית המזון הוא כתחליף טבעי לסוכר. דבש חרובים ומולסה הם מהמוצרים המוכרים ביותר הנגזרים מהחרובים, והם חלופות לממתיקים אחרים, בעלי טעם ייחודי שמתאים למגוון שימושים. נוסף על כך, החרוב משמש כמרכיב מרכזי בתעשיית ייצור מייצבי המזון. זרעי החרוב מכילים חומר טבעי דמוי ג'לטין, הידוע בשם "גאם" (GUM), שזכה למוניטין כאחד ממייצבי המזון האיכותיים ביותר. רכיב זה משולב במוצרים כמו גלידות, יוגורטים ומזון לתינוקות.

החרוב ממלא תפקיד משמעותי בתעשיות המזון והפארמה. בתעשיית המזון המודרנית, החרוב בולט בזכות מייצב המזון E410 המופק מזרעיו, והוא משמש במגוון מוצרים כמו מאפים, פסטה, ממרחים, ממתקים וסירופים. בתחום התוספים תמציותיו משולבות במוצרים פרוביוטיים לשיפור תפקוד מערכת העיכול, ביצירת תחושת שובע ובשמירה על בריאות הפה. בתעשיית התרופות, מרכיביו הפעילים משמשים לפיתוח מוצרים רפואיים ולמחקרים קליניים הקשורים למערכת העיכול.

הביקוש לחרוב ולמוצריו נמצא בעלייה מתמדת, כחלק מהמגמה העולמית לצרוך מזונות טבעיים ובריאים יותר. היעדר אספקה יציבה של חומר גלם בשוק העולמי הוביל לפיתוח מטעים מסחריים בהיקפים גדולים. המטעים החדשים מאפשרים אספקת תוצר איכותי בתנאים מבוקרים ומותאמים לדרישות תעשיית המזון.

מבחינת הייצור המסורתי, מעניין שסירופ החרובים האיכותי מיוצר בתהליך ארוך ועדין: המייצרים המסורתיים בוחרים את החרובים בקפידה, משרים אותם במים למשך 24 שעות ומרתיחים על אש יותר מעשר שעות. בשוק ניתן למצוא גם מוצרים מסחריים זולים יותר, אך לרוב הם מכילים תוספת סוכר, בניגוד למוצר המסורתי הטבעי.

החרוב משמש תעשיות רבות - לא רק במזון ובפארמה אלא גם בתעשיות הטקסטיל והנייר. הביקוש הגובר מוביל לכך שמחירי החרוב עולים באופן משמעותי בשנים האחרונות.

תגיות:
בריאות
/
צמחים
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף