עקרונות התכנית כוללים תכנון ארוך-טווח, שיתוף פעולה בין-משרדי ושילוב כלל בעלי העניין, לצד קידום צעדים ליצירת השפעה לאורך שרשרת מערכת המזון. היא מבוססת על ארבעה עוגנים אסטרטגיים. הראשון הוא להכווין את המשק לתזונה המומלצת. שנית, למנוע מחסור ולדאוג לאספקה רציפה, סדירה ויציבה של מזון. עוגן שלישי הוא לדאוג ליכולת ייצור חקלאי ותעשייתי מקומי רחב, מגוון ועמיד, בשילוב יכולת ייבוא משלים ועוגן רביעי, שימור והמשכיות לטווח הארוך.
לצורך גיבוש התכנית נבחנה התלות הגוברת של ישראל בייבוא מזון, שעלולה להגביר את הסיכון בעתות מלחמות או משברים גיאופוליטיים אחרים. כיום, 97% ממוצרי הסוכר והמתיקה, 92% מהדגים, 91% מהדגנים, 80% מהגרעינים ומהאגוזים ו-71% מהקטניות מיובאים מחו"ל.
מעמותת אנימלס נמסר בתגובה: "אנו מברכים את משרד החקלאות והמנהל לביטחון מזון על עבודה מקצועית המשקפת תוכנית מקיימת המבוססת על מזון מהצומח, ושמחנו מאוד על קידום גישה של אחריות ממשלתית לצמצום צריכת מזון מן החי - קו שאנחנו רואים בו בשורה חיובית לסביבה, לבריאות הציבור, וכמובן - לבעלי החיים הסובלים יום-יום במשקים המתועשים.
שמחנו לראות כי, בהתאם לעמדה שהצגנו בדיונים עם הגורמים המקצועיים, שולבה בתוכנית ההצעה שיזמנו להקמת קרן ממשלתית ייעודית לעידוד ההיצע והביקוש למזון מהצומח, עם תכנון להקצות לה כ-5% מתקציב התוכנית הכולל.
נמשיך לעקוב יחד עם שותפינו, כדי לוודא שתעשייה המתאפיינת בסבל כבד של בעלי חיים ובפגיעה סביבתית חמורה, המנוגדות לליבת התוכנית הלאומית לביטחון מזון, לא תהיה חלק מהתוכנית ובוודאי שלא תזכה למימון מכספי ציבור".