נשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ו ביידן, אובחן לאחרונה כחולה בסרטן ערמונית במצב מתקדם ואגרסיבי, כך נמסר בהודעה מטעם לשכתו ביום ראשון. לפי ההודעה, הגידול התגלה לאחר שביידן סבל מתסמינים אורינריים גוברים ועבר סדרת בדיקות מקיפה בשבוע שעבר.
"בבדיקה שנערכה בשבוע שעבר בעקבות ממצא חדש בבלוטת הערמונית ותסמינים מתמשכים במתן שתן, אובחן הנשיא לשעבר ביידן ביום שישי כסובל מסרטן ערמונית בדרגה מתקדמת, עם ניקוד גליסון של 9 (קבוצת דרגה 5), דבר המעיד על התנהגות ממאירה במיוחד של התאים הסרטניים," נמסר בהצהרה. עוד נמסר כי הסרטן התפשט גם לעצמות, מה שמעיד על שלב מתקדם של המחלה.
ניקוד גליסון, כלי הדירוג המרכזי להערכת אגרסיביות סרטן הערמונית, נע בין 6 ל-10, כאשר דרגות 8–10 נחשבות למסוכנות ביותר, עם פוטנציאל גבוה להתפשטות מחוץ לבלוטת הערמונית. רמת הגליסון שנקבעה לביידן – 9 – מצביעה על מבנה תאים חריג במיוחד, כזה שנוטה לגדול במהירות ולעיתים גם לעמוד בפני חלק מהטיפולים הקונבנציונליים.
עם זאת, לפי ההודעה, מדובר בגידול "הרמונוסנסיטיבי" – כלומר כזה המגיב לטיפולים הורמונליים, תכונה שמהווה יתרון משמעותי בניהול המחלה. סרטן ערמונית רגיש להורמונים ניתן לעיתים לבלום או להאט באופן משמעותי על ידי טיפולים שמפחיתים את רמות הטסטוסטרון בגוף, ההורמון שמזין את צמיחת התאים הסרטניים בבלוטה.
ביידן, בן 81, נחשב לאחד הפוליטיקאים הוותיקים בארה"ב, וכיהן כנשיא ה-46 של המדינה עד תחילת 2025. בהודעה נמסר כי הוא ובני משפחתו "שוקלים בימים אלו את אפשרויות הטיפול השונות יחד עם הצוות הרפואי שמלווה אותו". לא נמסרו פרטים נוספים לגבי סוגי הטיפולים הנשקלים, אך האפשרויות כוללות טיפולים הורמונליים, כימותרפיה, טיפול בקרינה ממוקדת ואף טיפולים ביולוגיים חדשניים.
הפרטים שנמסרו יצרו הד תקשורתי רחב לאור גילו של ביידן והרקע הרפואי המורכב שלו בשנים האחרונות. ההצהרה הרפואית ביקשה להרגיע את הציבור והדגישה כי על אף אגרסיביות המחלה, הרגישות להורמונים מהווה נקודת פתיחה טובה לטיפול.
ביידן עצמו לא הגיב פומבית עד כה, אך על פי מקורביו הוא שומר על רוח לחימה ואופטימיות זהירה. "הוא עבר מאבקים בריאותיים בחייו – וגם את זה הוא יעבור בגבורה," אמר מקור המעורה בפרטי הבדיקות. כעת, ממתינה ארצות הברית לעדכונים נוספים על מצבו של הנשיא לשעבר, ולצעדים הרפואיים שייבחרו עבורו בתקופה הקרובה.
מהי הערמונית?
הפרוסטטה היא חלק ממערכת הרבייה הגברית שממוקמת מתחת לשלפוחית השתן, ואחראית לייצור חלק מהנוזל שמרכיב את הזרע. נוזל זה מעניק הגנה ותמיכה לתאי הזרע ומאפשר את תנועתם. עם הגיל נוטה הערמונית לגדול במצב הקרוי "היפרפלזיה שפירה של הערמונית" המובילה לקשיים במתן שתן. הערמונית עלולה להפוך גם לסרטנית, בסוג השכיח ביותר בגברים.
כמה בישראל לוקים בסרטן הערמונית?
אחד מכל תשעה גברים בישראל במהלך חייו יאובחן עם סרטן הערמונית ומדי שנה מאובחנים בישראל כ-2,000 מקרים, 90% מהם מתגלים בשלב מוקדם, והיתר בשלב שבו שלחה הערמונית גרורות. נתונים אלה כאמור הופכים אותו לסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל, ובמקום ה-3 או ה-4 בתמותה מבין מקרי הסרטן.
באיזה גיל תוקף סרטן הערמונית?
הסרטן מופיע לרוב החל מגיל 50 ומעלה כששיא התחלואה היא לקראת גיל 70. חלק מסרטני הערמונית אלימים יותר, ונוטים להתפשט מהר. ולפיכך מרבית המקרים בהם מתגלה סרטן הערמונית מטופלים, כולל בגילאים מבוגרים, בהתאם לתוחלת החיים הצפויה, רמת התפקוד של האדם ורצונו להתרפא.
איזו בדיקה מסייעת לגילוי מוקדם?
בדיקת הדם לאבחון חשד מוקדם לסרטן הערמונית נקראת PSA המאתרת רמות חלבון המופרש מהערמונית במחלת הסרטן. אלא שחלבון זה עלול לעלות גם במקרי דלקת בדרכי השתן, בערמונית, או לאחר קיום יחסי מין ואוננות. לפיכך, אין לבצע את הבדיקה בזמן דלקת ויש להתנזר ממין במשך 3 ימים לפני הבדיקה.
מתי מבצעים את בדיקת ה-PSA?
על פי ההמלצות נהוג לבצע את בדיקת הדם החל מגיל 50 אחת לשנה עד אחת לשלוש שנים, בהתאם לתוצאות המתקבלות והנחיות האורולוג.
מה אומרות תוצאות הבדיקה?
רמות PSA של עד 0.5 נחשבות לסיכון בינוני ודורשת המשך מעקב בדיקת דם אחת לשלוש שנים. רמות של 0.5 עד 1 נחשבות לסיכון בינוני ודורשות מעקב תכוף יותר אחת לשנה, ורמה מעל 1 היא סיכון גבוה למחלה חמורה שדורשת ביצוע בדיקת MRI, ובמקרה שנמצא גידול – נטילת ביופסיה וטיפול בהתאם.
איך מתבצעת הביופסיה?
אם בדיקת ה-MRI אישרה כי מדובר בגידול, נשלח החולה לביצוע ביופסיה, דגימה מהגידול ובחינתו במיקרוסקופ. בעבר היו בדיקות הביופסיה מתבצעות כשהן מונחות אולטרסאונד, ו"על עיוור": האורולוג לא היה רואה במדוייק את הגידול הסרטני ודוגם לא בדיוק מקסימלי מתוך תקווה ש"פגע במקום". היום בטכנולוגיה המכונה פיוז'ן המשלבת אולטרסאונד ו-MRI, מתבצעת הדגימה בצורה מדויקת ללא פגיעה באיברים ורקמות סמוכות. הדגימה מתבצעת בדגימה דרך הרקטום או המפשעה בפרוצדורה של חצי שנה, לאחריה המטופל משוחרר לביתו למנוחה עד למחרת, ואז יכול לשוב לפעילות רגילה. תשובת הביופסיה מתקבלת בתוך כשבועיים.
מהם תסמיני סרטן הערמונית?
מדובר במחלה שנחשבת ל"סרטן שקט" שלעתים לא מתגלה כלל או שגורם לתסמינים האופייניים להגדלה של הערמונית כמו זרם שתן חלש, תכיפות ודחיפות במתן שתן. כשמופיעות גרורות, פעמים רבות לעצמות, עלולים להופיע כאבי גב, שברים בעצמות, ובמקרים מתקדמים יותר גם עייפות, חולשה וירידה במשקל.
מי בסיכון ללקות במחלה?
אנשים שבמשפחתם סרטני שד, או נשאות לגנים BRCA.
מה הטיפול במחלה?
סוגי סרטן הערמונית מתחלקים לפי סוגי הערמונית והסיכון לגרורות בסולם הקרוי "גליסון" שנע בין 6 – סיכון תמותה נמוך, עד 10 – סיכון תמותה גבוה. במקרים של אלימות נמוכה של הגידול (6 בסולם גליסון) ממליצים לרוב על מעקב בלבד, אך כ-50% מאלה שהתגלה אצלם גידול ברמת אלימות נמוכה עלולים לפתח מחלה קשה ומסוכנת. בשאר המקרים מופנים המטופלים לטיפול בקרינה, ניתוח או שילוב של שניהם. הקרינה מתבצעת בשיטת קריותרפיה בה מוקפא הגידול בגז ארגון שמוריד את הטמפרטורה למתחת למינוס 80 מעלות. בסולם 7 ומעלה מתבצעים ניתוח, קרינה או שילוב של השניים.
עד איזה גיל מטפלים?
בעבר נטען שאנשים מעל גיל 75 לא יטופלו בשל ההתקדמות האיטית של הגידול ותוחלת החיים הקצרה שלהם. אלא שכיום גיל כבר אינו מצב כרונולוגי אלא פונקציונלי. אדם מתפקד, בכושר טוב לגילו, וצפוי בעיני עצמו לתוחלת חיים ארוכה, יטופל גם בגילאים מתקדמים. כך או כך, בזכות בדיקות הסקר המוקדמות והמעקבים, ניתן לאבחן מוקדם ולטפל מוקדם בחולים, בדרך להפחתת שיעור התחלואה והתמותה מהמחלה.