היסטוריה רפואית בהדסה: לראשונה בישראל הושתל לב מלאכותי שלם

חולה בן 63 זכה בלב חדש מטיטניום וחיישנים ביולוגיים שהושתל במקום ליבו המקורי, בהליך פורץ דרך שנערך בהדסה עין כרם. הלב המלאכותי המלא ישמש כ"גשר" למשך כשנתיים עד למציאת לב אנושי

ד"ר איתי גל צילום: מעריב אונליין
הלב המלאכותי ממתין להשתלה. עלותו 1.6 מיליון שקלים (צילום: הדסה) | צילום: דוברות הדסה

הניתוח יוצא הדופן בוצע על ידי צוות רפואי רחב שהורכב מקרדיולוגים, מנתחי לב, מרדימים, צוותי טיפול נמרץ, אחי חדר ניתוח וטכנאי מכונת לב-ריאה. כדי לאפשר את ההליך הייחודי, יצא צוות מבית החולים הדסה להשתלמות בצרפת, שם ליווה כירורגים מקומיים ונציגי החברה הצרפתית שייצרה את הלב. עם חזרתם לארץ, העבירו אנשי הצוות הדרכות מעמיקות לשאר הצוות הרפואי והכינו את הקרקע לביצוע.

ליבו של החולה הוצא מגופו והוחלף בלב מלאכותי חדשני, עשוי טיטניום ומשולב ברקמות ביולוגיות של חיות ובחיישנים מתקדמים. מימון הלב מתוצרת CARMAT הצרפתית שעלותו מגיעה ל- 1.6 מיליון שקלים התבצע באמצעות קופת החולים בה מבוטח המטופל ובפיקוח משרד הבריאות.

מהלך הניתוח. הכנות ממושכות והכשרה בצרפת
מהלך הניתוח. הכנות ממושכות והכשרה בצרפת | צילום: דוברות הדסה

החולה, תושב המרכז בן 63, סבל שנים מאי ספיקת לב קשה וקושי בנשימה. מצבו הרפואי הידרדר והיה בסכנת חיים ממשית בזמן ההמתנה ללב להשתלה. לאחר בדיקות מקיפות, הוחלט שהוא מועמד מתאים להשתלת הלב המלאכותי.

ד״ר עמית קורח, מנהל מחלקת ניתוחי חזה ולב בהדסה, הדגיש כי עד כה הושתלו בארץ רק משאבות תומכות חדר שמאל שנשענו על קיומו של הלב המקורי בגוף החולה. לדבריו, "המטופל שלנו הוא האדם היחיד בישראל שחי עם לב מלאכותי שלם וללא ליבו המקורי". בעולם כולו בוצעו עד כה רק 114 ניתוחים דומים.

ד"ר אלכסנדר ליפיי-דיאמנט, מנהל יחידת ניתוח לב פתוח מבוגרים, הוביל את הניתוח יחד עם פרופ׳ רביע עאסלה, ד"ר איימן מוראר וד"ר סטוינובה רליצה. "הרגשתי שאני נמצא בעתיד", סיפר. "זו הפעם הראשונה בארץ שבה מכשיר שהושתל בגוף החליף את הלב כולו. כשראיתי את הלב פועל בתוך החזה – זה היה רגע מדהים".

ד"ר קורח הסביר כי הלב צפוי להעניק למטופל שנתיים לפחות של חיים מלאים וטובים, עד שיימצא עבורו לב להשתלה. לדבריו, "ניתן להביט בגאווה על ביצועו של מבצע מתוכנן בקפידה על ידי צוות גדול שפעל בהרמוניה מדוייקת כדי להצליח במשימה".

תגיות:
הדסה
/
ניתוח לב
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף